Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко не изключва възможността Ред Бул да спечели всички състезания през сезон...

Марко не изключва възможността Ред Бул да спечели всички състезания през сезон 2023

1059
0
Макс Верстапен, Хелмут Марко
Макс Верстапен и Хелмут Марко; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Хелмут Марко не изключва възможността Ред Бул да спечели всички състезания през сезон 2023 във Формула 1. В края на февруари 80-годишният австриец направи прогноза, според която тимът от Милтън Кийнс няма да доминира като през 2022 г., когато спечели 17 от 22 състезания. Така се и оказа, но не по начина, по който го обясни тогава Марко. В Австрия Макс Верстапен спечели пета поредна победа за сезон 2023 и общо седма за настоящата състезателна догодина. От началото на първенството единствено Ред Бул печели Гран при надпреварите – от деветте проведени досега останалите 2 успеха са на Серхио Перес. При почти преполовен сезон доминацията на Ред Бул през 2023 г. е тотална.

„Два полпозишъна, двойна победа в спринта, победа в основната надпревара за Макс, Перес от 15-ти стана трети, а на Макс бе разрешено и да запише най-бързата обиколка, за да го успокоим. Имаше известна дискусия по радиото. Ние сторихме каквото искаше, за да е щастлив и доволен. И взехме решението преди Макс да се изнерви твърде много. Иначе щеше да опита да вземе най-бързата обиколка със старите гуми. Това щеше да е още по-рисковано“, заяви съветникът на Ред Бул в F1.

Обобщението му за представянето в Австрия в крайна сметка бе: „Това е перфектен уикенд.“

„Ако се очаква от нас да спечелим всички състезания, то това е практически невъзможно. Но ако нещата продължават така, не го изключвам“, допълни Марко

Кристиан Хорнер не си позволява дори бегла прогноза от този тип. Шефът на Ред Бул в Гран при е категоричен през почти всеки състезателен уикенд, че нищо не може да се приема за даденост.

„Видяхте какво стана в миналогодишната Гран при на Великобритания: Макс попадна на отломки, подът му бе съсипан и това му попречи в състезанието. Границата е много тънка. Малка промяна във времето, дребен малшанс или спукана гума стигат нещата да се обърнат наистина бързо“, коментира Хорнер.

Верстапен внезапно загуби скорост в миналогодишната надпревара на пистата Силвърстоун и никакви опити от страна на тима да му помогне не успяха. Нидерландецът завърши седми. Малко след финала Хорнер обясни, че парче от болид на Алфа Таури е раздрало пода на колата на Верстапен.