Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко: Новостите за RB20 донесоха половин десета от секундата, Хорнер: Хелмут пък...

Марко: Новостите за RB20 донесоха половин десета от секундата, Хорнер: Хелмут пък откъде знае?

4903
0
Хелмут Марко, Кристиан Хорнер
Хелмут Марко и Кристиан Хорнер; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Отборът на Ред Бул имаше новости за RB20 по време на уикенда за Гран при на Великобритания. Промените бяха по пода. Макс Верстапен раздра своя, преминавайки през чакъла на зона за сигурност в Q1 в събота. Това му коства 100 точки аеропритискане. Загубата бе намалена до Q3, но колата бе далеч от оптималните настройки и затова реалната ѝ скорост остана неясна. Верстапен получи нов под за неделното състезание.

Хелмут Марко заяви през уикенда на пистата Силвърстоун, че новите компоненти за RB20 са добавили 6 точки аеропритискане, което било „около половин десета (от секундата). Запитан дали Ред Бул сега преследва напредък в толкова малки крачки, Кристиан Хорнер отговори: „Хелмут пък откъде знае?“

Поднесената като шега реплика бе последвана от обяснение, че посоченото число е неправилно.

„Първо, мисля, че числото е некоректно. Ние обаче имаме по-малко време за работа по развитието на колата в сравнение с другите отбори. А и сме във върха на кривата (от развитието на болида), така че всяка новост при нас е с намаляваща възвръщаемост. Все пак може да отбележим допълнителен напредък и имаме неща, които предстои да излязат на писта“, обясни Хорнер.

„Когато представянето на екипите се доближи, разликата идва от малки промени, фини детайли. А и знаете, че формата на отделните тимове се променя и има колебания на различните писти. От Мерцедес бяха силни на Силвърстоун, Макларън вървеше бързо седмица преди това, в Барселона спечелихме ние. Не бих се изненадал, ако от тези три поредни състезания Макс не е спечелил най-много точки“, допълни Хорнер.

Верстапен спечели 61 точки от последните три надпревари – 25 за победата в Испания и по 18 в Австрия и Великобритания. На пистата Ред Бул Ринг бе пети в Гран при надпреварата, но активът бе допълнен от спечеленото в спринта, в който нидерландецът бе пръв. Ландо Норис (Макларън) взе 40 точки в тези три старта. Съотборникът му Оскар Пиастри – 43. Шарл Льоклер и Карлос Сайнц от Ферари – съответно по 12 и 38. Пилотите на Мерцедес Джордж Ръсел и Люис Хамилтън записаха 42 и 55 пункта. Серхио Перес – 11.

На Силвърстоун само Верстапен бе с обновения под за Ред Бул RB20 – това бе потвърдено от Хорнер

Перес кара с предишния вариант. Затова мексиканският пилот се надява, че ще има напредък, когато сложи най-новата спецификация.