Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко за шанса Верстапен да вземе титлата в Джеда: Оставете ме на...

Марко за шанса Верстапен да вземе титлата в Джеда: Оставете ме на мира с вашите сметки!

3337
0
Хелмут Марко, Макс Верстапен
Хелмут Марко и Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Хелмут Марко не иска да го занимават с изчисления за това как Макс Верстапен може да стане световен шампион още този уикенд в Гран при на Саудитска Арабия. Пилотът на Ред Бул има 8 точки аванс спрямо съперника си в световния шампионат Люис Хамилтън (Мерцедес). Стартът в Джеда е предпоследен за сезон 2021 и разликата между претендентите не е голяма.

„В Бразилия нямахме шанс, в Катар сами сбъркахме настройките. Все пак останахме начело, но сега в Джеда трябва да се опълчим на Мерцедес. Макс има всички шансове да се пребори. Хората ни работят с всички сили. Той постоянно тренира на симулатора, даже си има един вкъщи. Затова и му е все едно, че преди не е карал в Джеда“, коментира Марко.

Запитан дали инженерите на Ред Бул са пристигнали по-рано в Саудитска Арабия, за да проучват трасето, австриецът заяви: „Това го оставих на Тото Волф и приятелят му Алекс Вурц. С какво би ни помогнало подобно нещо? Доколкото ми е известно, довършителните работи още не са приключили, наоколо още има строителна техника. Почистването на асфалта е планирано за последния момент. На Макс ще му трябват няколко обиколки в свободните тренировки, за да научи пистата.“

Съветникът на Ред Бул реагира малко остро на напомнянето, че Верстапен може да спечели титлата за сезон 2021 във Формула 1 още в Саудитска Арабия.

„Оставете ме на мира с вашите сметки! Или трябва да ви припомня за 50-те точки, които Макс загуби не по своя вина?“, риторично попита Марко

Отговорът на уточнението, че става дума за ситуация, при която Хамилтън евентуално попадне в инцидент или има технически проблем, Марко не бе по-мил.

„В Мерцедес всички проблеми се падат на [Валтери] Ботас. С Хамилтън никога нищо не се случва!“

През последните дни се обсъжда дали Верстапен няма да смени двигател за някое от последните две състезания в календара.

„В момента не планираме смяна в Саудитска Арабия. Ако се случи, то ще е в Абу Даби“, каза Марко.