Начало MotoGP News Мартин грабна победата в спринта в Германия, Баная трети

Мартин грабна победата в спринта в Германия, Баная трети

121
0
Хорхе Мартин
Хорхе Мартин, снимка Ред Бул Контент Пуул

Хорхе Мартин завърши на първа позиция в спринта на пистата в Германия. Пилотът на Прамак Дукати потегли от полпозишън и беше недостижим за своите съперници. Втори и трети останаха Мигел Оливейра (Тракхаус Априлия) и действащият световен шампион Франческо Баная с Дукати.

Германия е домакин на кръг №9 от сезон 2024 в световния шампионат на MotoGP. Състезанието се провежда на пистата Заксенринг с дължина 3.671 км и разположена в провинция Саксония. Това е най-късата писта в календара на MotoGP

По-рано днес се проведе квалификацията за Голямата награда на Германия. Най-бърз в нея беше Мартин. Зад него се наредиха Оливейра, Раул Фернандес, Баная, Алекс Маркес и Морбидели. Марк Маркес не прескочи Q1 и ще потегли 13-ти на стартовата решетка. Пилотът на Априлия Алейш Еспаргаро се отказа от участие след края на първата тренировка заради болка в дясната ръка.

Времето преди началото на спринта в Германия беше горещо, сухо и слънчево. Температурата на въздуха беше 30 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 45. Влажността беше около 37 %, а вероятността за валежи- нулева.

Баная имаше най-добра стартова реакция и поведе след началото на спринта в Германия. Втори беше Оливейра, следван от Мартин, Раул Фернандес, Морбидели, Бастианини, Винялес и др. Стартът беше чист и без инциденти.

Мартин изпревари Баная в края на първата обиколка и поведе колоната. Италианецът загуби позиция и от Оливейра, който също показваше страхотно темпо. Четвърти се движеше Бастианини, следван от Винялес, Марк Маркес, Раул Фернандес, Байндър и Алекс Маркес.

Мартин продължи да води 7 тура преди края на спринтовата надпревара в Германия. Плътно зад испанеца се движеха Оливейра, Баная и Бастианини. Заводските пилоти на Дукати водеха битка помежду си, но не допускаха на двамата лидери да се откъснат прекалено. Същевременно Марк Маркес настигаше Морбидели и Винялес.

Мартин продължи да води 3 обиколки преди края на днешния спринтов старт в Германия. Испанецът успя леко да се откъсне спрямо своите преследвачи. Следващите няколко места продължаваха да бъдат заемани от Оливейра, Баная и Бастианини. Педро Акоста (Tech3 GasGas) допусна грешка и мина през чакъла. Испанецът се върна на последната позиция.

Мартин спечели спринтовата надпревара в Германия. Това беше четвърти успех в спринт за испанеца от началото на годината и първи след този във Франция. Втори и трети се наредиха Оливейра и Баная.

Четвърти и пети завършиха Енеа Бастианини (Дукати) и Франко Морбидели (Прамак Дукати). Зад тях бяха Марк Маркес (Грезини Дукати) и Маверик Винялес (Априлия), разделени от само 3 хилядни. Топ 10 допълниха Брад Байндър (КТМ), Алекс Маркес (Грезини Дукати) и Марко Безеки (VR46 Дукати).