Начало Top Moto News Мартин на полпозишън във Франция, Маркес 13-ти

Мартин на полпозишън във Франция, Маркес 13-ти

9
0
Хорхе Мартин
Хорхе Мартин, снимка Ред Бул Контент Пуул

Хорхе Мартин спечели квалификацията за Голямата награда на Франция в MotoGP. Състезателят на Прамак Дукати записа рекордно време за 1:29.919 мин. Втори и трети финишираха Франческо Баная (Дукати) и Маверик Винялес (Априлия). Същевременно Марк Маркес (Грезини Дукати) остана едва 13-ти в сесията.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от MotoGP™ (@motogp)

Франция е домакин на петия кръг от сезон 2024 в световния шампионат на MotoGP. Надпреварата се провежда на пистата Льо Ман Бугати с дължина 4.185 км и разположена в северната част на Франция. Вчера се проведоха първите две тренировки за уикенда. Най-бърз и в двете беше именно Мартин

По-рано днес се проведе втората свободна тренировка във Франция. Най-доброто време в нея даде Винялес. Втори беше Баная, следван от Бастианини, Мартин и братята Маркес. След тази сесия следват квалификацията и спринтовата надпревара на това късо френско трасе.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от MotoGP™ (@motogp)

Слънчево и сухо време посрещна пилотите от MotoGP в началото на квалификацията за Гран при на Франция. Температурата на въздуха беше 22 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 33. Вероятността за валежи отново беше нулева.

Първо беше ред на Q1. В тази сесия участваха всички състезатели, които не намериха място в челната десетка във втората петъчна тренировка. Сред участниците бяха Марк Маркес, Енеа Бастианини и Брад Байндър.

Бастианини и Оливейра завършиха на на първа и втора позиция в Q1 във Франция. Двамата продължиха участието си в сесията. Първи под чертата остана Марк Маркес от тима на Грезини Дукати. До него на пета редица застават Раул Фернандес (Тракхаус Априлия) и Йохан Зарко от тима на LCR Хонда. На шеста стартова редица във Франция застават Алекс Ринс с Ямаха, Алекс Маркес (Грезини Дукати) и Жоан Мир с Хонда. Последните стартови позиции бяха за Такааки Накагами (LCR Хонда), Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas), Лука Марини (Хонда) и Брад Байндър с КТМ.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от MotoGP™ (@motogp)

Мартин беше най-бърз във втория и изключително важен сегмент от квалификацията във Франция. Пилотът на Прамак Дукати счупи рекорда на пистата Льо Ман. До него на първа редица застават Баная и Винялес. Следващите три места са заети от състезателите на VR46 Дукати Фабио Ди Джанантонио и Марко Безеки и Алейш Еспаргаро с Априлия. На трета редица се нареждат Педро Акоста (Tech3 GasGas), Фабио Куартараро (Ямаха) и Франко Морбидели (Прамак Дукати). Топ 12 допълват Енеа Бастианини (Дукати), Джак Милър (КТМ) и Мигел Оливейра (Тракхаус Априлия).

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от MotoGP™ (@motogp)