Начало MotoGP News Мартин спечели квалификацията в Италия

Мартин спечели квалификацията в Италия

7
0
Хорхе Мартин
Хорхе Мартин, снимка Прамак

Хорхе Мартин спечели квалификацията за Гран при на Италия в MotoGP. Състезателят на Прамак Дукати записа най-бързата обиколка за 1:44.504 мин. Второ време даде Баная. Трети остана Маверик Винялес с мотор на Априлия.

Гран при на Италия е седми кръг от сезон 2024 в MotoGP. Домакин на събитието е уникалната писта Муджело с дължина 5.245 км и разположена в Тоскана

Вчера се проведоха първите две тренировки за Гран при на Италия. Най-бърз беше Баная. Италианецът е фаворит за квалификацията и спринта, който ще се проведе по-късно днес. Баная обаче ще бъде преместен с три позиции по-назад заради задържане на Алекс Маркес.

Непосредствено преди квалификацията се проведе втората свободна тренировка за Гран при на Италия. Най-бърз в нея отново беше Баная. Втори завърши Марк Маркес, следван от Морбидели, Бастианини и Акоста. Мартин остана едва 15-ти. Това обаче нямаше голямо значение, тъй като испанецът си беше гарантирал място за втората част от квалификацията на Муджело.

Чудесни бяха условията преди началото на Q1 в Италия. Температурата на въздуха беше 20 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 38. Нямаше никаква вероятност за валежи по време на днешния ден.

Морбидели и Раул Фернандес бяха най-бърз в първия сегмент от квалификацията в Италия. Двамата продължават напред и ще опитат да си осигурят по-добра стартова позиция. Първи под чертата останаха Брад Байндър (КТМ), Фабио Ди Джанантонио (VR46 Дукати) и Фабио Куартараро с Ямаха. На шеста редица се класираха Марко Безеки (VR46 Дукати), Жоан Мир (Хонда) и Йохан Зарко (LCR Хонда).

На седма стартова редица в Муджело бяха Джак Милър (КТМ), Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas) и Пол Еспаргаро с КТМ. Последните места на стартовата решетка бяха за Лоренцо Савадори (Априлия), Такааки Накагами (LCR Хонда) и Лука Марини от заводския отбор на Хонда.

Мартин спечели квалификацията за Гран при на Италия в MotoGP. Пилотът на Прамак записа най-добрата обиколка в Q2. Така Мартин се превърна във фаворит за спринта. Второ време даде Баная. Италианецът обаче ще потегли пети заради вчерашното наказание. Така на първа редица застават още Винялес и Марк Маркес.

Четвърти ще потегли Енеа Бастианини (Дукати), следван от Баная и Франко Морбидели (Прамак Дукати). На трета редица се класираха Педро Акоста (Tech3 GasGas), Алекс Маркес (Грезини Дукати) и Алейш Еспаргаро с Априлия. Топ 12 допълниха Алекс Ринс (Ямаха) и състезателите на Тракхаус Априлия Мигел Оливейра и Раул Фернандес.