Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Маса и Ботас ще карат за Уилямс догодина

Маса и Ботас ще карат за Уилямс догодина

57
0
Фелипе Маса

Фелипе Маса се присъединява към екипа на Уилямс, съобщиха официално от отбора. Тимът потвърди и Валтери Ботас за следващия сезон във Формула 1.

Новината дойде ден, след като Маса се сбогува с Ферари и тифозите, макар и два кръга преди края на първенството. Той има 11 победи и 36 подиума в кариерата си, като бе най-близо до световната титла в F1 през 2008 г.

Ботас пък стана титуляр този сезон, след като бе трети пилот в Уилямс. От тима отбелязват, че той ги е впечатлил нееднократно, а в Канада се класира и трети на грида.

Доволни сме, че можем да потвърдим пилотите за 2014 г. и да приветстваме Фелипе в семейството на Уилямс – коментира основателят и шеф на екипа Сър Франк Уилямс. – Той е изключителен талант, който ще донесе огромен опит, когато започваме нова глава в историята си. Валтери е ценен член на семейството ни и съм доволен, че демонстрира така таланта си в сложните условия в Монреал.

Заместник-шефът на екипа Клер Уилямс допълни, че това е първата от поредица новини, свързани с тима, които ще бъдат направени в идващите седмици.

Това е ключова стъпка към целта ни да върнем Уилямс в челото на грида и част от плана ни да сме по-силни през 2014 г. и по-нататък. Стабилността от факта, че и двамата пилоти са с многогодишни договори, идването на Мерцедес-Бенц като партньор за двигателите и силна комерсиална база ще допринесат за бъдещите успехи на Уилямс F1 – каза още тя.

Самият Маса заяви, че Уилямс е един от най-успешните отбори в историята на Формула 1, както и че като дете е мечтал да кара за тима от Гроув, Ферари или Макларън:

Щастлив съм, че подписвам с още един иконичен екип след Ферари. Някои от най-добрите бразилски пилоти са карали за Уилямс. Надявам се опитът ми да помогне при сериозната промяна в правилата през 2014-та. Готов съм да работя с всички в Гроув, за да намерим правилната посока. Мотивиран съм да се трудя упорито от самото начало на тази вълнуваща нова част от кариерата ми.

Ботас от своя страна вярва в Уилямс и очаква с нетърпение да работи с Маса.

При това положение още една част от пъзела при пилотите се нареди. Основните неизвестни остават Пастор Малдонадо и Нико Хюлкенберг. Инвеститорите от Куантум заявиха, че искат немският пилот да подпише с Лотус. Нико обаче може да остане и в Заубер. Според информация на различни издания Хюлкенберг трябва да реши къде иска да кара, като другото свободно място в един от двата отбора вероятно ще бъде заето от Малдонадо. Предимството на венецуелеца е сериозната спонсорска подкрепа на PDVSA.