Начало Автомобилни новини Maсовото производство на електрическия Смарт fortwo ще започне през 2012-та във Франция

Maсовото производство на електрическия Смарт fortwo ще започне през 2012-та във Франция

349
0

Даймлер АГ – компанията, собственик на марката Смарт, анонсира плановете си да започне масово производство на напълно електрически автомобил през 2012-та. Става въпрос за модела Смарт fortwo, който ще се произвежда във фабриката на компанията в град Хамбах, североизточна Франция.

Даймлер планират да инвестират няколкостотин милиона евро във фабриката, за да я разширят и подготвят за производството на специфичния модел.

Френският президент – Никола Саркози, посети фабриката малко, след като бе направено изявлението от страна на Даймлер. Той заяви, че френското правителство също ще подпомогне финансово разширението, като същото важи и за региона Лорейн.

Фабриката в Хамбах съществува от 12 години и в нея работят около 1600 души, които за миналата година са произвели 140 000 броя Смарт fortwo.

Шефът на Даймлер – Дитер Зече, заяви, че първоначалните планове включват серия от 1000 броя от електрическия Смарт, които ще бъдат доставени в края на тази година.

„А що се отнася до 2012-та, тогава електрическият Смарт fortwo вече ще бъде част от нормалната производствена програма на марката Смарт“, добави той.

Електрическият Смарт fortwo има 30-киловатов мотор, с който може да развие 50км/ч за около 6.5 секунди. Колата може да измине около 115 километра с едно зареждане. Литиево-йонната му батерия пък се произвежда от компанията Тесла Моторс.