Начало Други Мексиканец изненада всички и спечели Състезанието на шампионите

Мексиканец изненада всички и спечели Състезанието на шампионите

80
0

Мексиканецът Бенито Гера изненада всички фаворити и спечели Състезанието на шампионите в индивидуалната надпревара. На финала шампионът на рали в PWRC за 2012 г. победи шампионът в Льо Ман за 2013 г. Лоик Дювал и зарадва местната публика.

Надпреварата тази година се проведе в Мексико, като трасето беше сформирано на част от пистата, на която се провежда състезанието от Формула 1 в страната. В надпреварата участваха общо 16 пилоти, разделени в 4 групи.

В първа група Том Кристенсен спечели 2 победи, а миналогодишният шампион Дейвид Култард записа 2 загуби, като Том победи Дейвид само с 6 стотни. Това определи отпадането на шотландеца, а датчанинът, който спечели купата на нациите с Кристоферсен за екипа на Скандинавия, записа и 3-а победа срещу Пато Оуард, който също продължи напред от тази група.

В група В Йохан Кристоферсен с 2 победи се класира за следващата фаза, а пилотът от Формула Е Лукас Ди Граси и Джоузеф Нюгардън отпаднаха след 2 поражения. Французинът Лоик Дювал беше другият пилот, който с 2 успеха продължи напред.

В третата група C Мик Шумахер спечели две победи срещу представители на домакините от Мексико – Бенито Гера и Дани Суарес. Фетел надви над Суарес. В сблъсъка на съотборниците от екипа на Германия, Мик победи Себастиан и си осигури първото място. В местния дуел Суарес се удари и Гера спечели, с което последният грабна 2-ото място, а Фетел отпадна.

В последната група D с 3 успеха новият пилот на Ред Бул във Формула 1 Пиер Гасли се класира първи, а напред продължи бившият пилот от F1 Естебан Гутиерес, който регистрира 2 успеха и 1 поражение. От групата отпаднаха Бонито и Райън Хънтър-Рей.

Предстояха 1/4-финалите. В първия Дювал се изправи срещу Кристенсен и малко изненадващо французинът спечели. В следващия Пато Оуард срещна Кристоферсен и представителят на домакините триумфира, поднасяйки втората сензация. Следващата беше победата на Гутиерес над Мик Шумахер с 1 секунда, а пълният триумф на домакините допълни Гера, който бе по-бърз от Гасли с 0.3 сек.

Така на полуфиналите стигнаха трима мексиканци. В тях Оуард среща Дювал, като двамата караха KTM X-Bow, и французинът отстрани Пато с аванс от 0.2 сек. В другия полуфинал с бъгита ROC Гера взе аванс от над 2 сек пред Гутиерес и успя да задържи 0.1 сек на финала. Така на финала се класираха Дювал и Гера.

Двамата трябваше да излъчат шампиона в дуел за 2 победи от 3 състезания. Гера спечели убедително първия манш с над 2 сек, а във втория с коли Vuhl 05 надделя с 0.6 сек и стана първият мексиканец, спечели Състезанието на шампионите.