Начало Избрани Менсъл: Нюи мъдро не се набърка в политиката на Ферари, но Скудерията...

Менсъл: Нюи мъдро не се набърка в политиката на Ферари, но Скудерията прояви късогледство като не го взе

367
0
Ейдриан Нюи
Ейдриан Нюи; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Ферари прояви късогледство като не вложи усилия в това да наеме Ейдриан Нюи, заяви Найджъл Менсъл. Бившият британски пилот спечели единствената титла в кариерата си с творение на Нюи – Уилямс FW14B през 1992 г. Той похвали Астън Мартин за привличането на английския конструктор.

„Нюи постъпи много мъдро, подписвайки с Астън Мартин, защото по този начин няма да се набърка в политиката във Ферари и цялата публичност и напрежение около Скудерията. Ферари обаче тепърва ще ближе рани, защото просто трябваше да го вземе“, коментира Менсъл

„Разбира се, в случая поздравленията са за Астън Мартин. В момента, в който чух, че в Маранело имали възражения срещу евентуалната заплата, искана от Ейдриан, осъзнах, че проявяват късогледство. Изтърваха огромен шанс, защото всеки, който вземе Ейдриан Нюи, има почти сигурни гарантирани няколко фантастични години“, продължи бившият F1 пилот.

„Нюи може да стигне до най-големите си постижения в Астън Мартин, защото според мен е в състояние да обърне много бързо нещата там. Ред Бул вече демонстрира как се губи доминация без него. Загубиха едно нещо и кое е то? Ейдриан Нюи. Астън Мартин постигна нещо много специално, осигурявайки си точно него. Според мен той не бе съвсем щастлив в Ред Бул през последните няколко години въпреки фантастичната работа, която вършеше. Сега мисля, че ще намери в себе си още енергия. Ако се чувства комфортно, а съм сигурен, че в Астън Мартин ще е така, гледайте какво ще стане. Според мен може да направи нещо наистина специално“, добави Менсъл.

Фредерик Васьор потвърди неколкократно, че от Ферари са водили дискусии с Нюи, но не са се разбрали. Последно каза в интервю за френския вестник „Екип“, че неговите виждания за конструктора се разминавали с тези на самия Нюи.

„Ейдриан Нюи? Да, имаше разговори. Неговите идеи бяха може би по-различни от тези, които аз имах предвид за него. Може би един ден ще намерим обща позиция, но както съм споменала, резултатите на отбора не се променят от един-единствен човек. Цялата група винаги е по-силна от отделния човек“, обясни Васьор.

Въпросът с представянето на Ред Бул след напускането на Нюи пък все още се обсъжда в очакване на новостите, които отборът от Милтън Кийнс ще има за предстоящите надпревари от финалната част на сезон 2024

Ралф Шумахер например е убеден, че липсата на Нюи се отразява зле на екипа.

„Пиер Ваше със сигурност е брилянтен инженер, но му липсва инстинктът, който помага на Нюи да реше проблеми бързо и ефективно. Той изглежда има грижи с установяване на оптимална връзка между пилот и кола. А ако Макс Верстапен напусне отбора, това ще е последната капка, защото и в Сингапур се справи съвсем сам“, заяви Ралф Шумахер.