Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ръсел на полпозишън, Верстапен с равно време с него, и двете Ферари-та...

Ръсел на полпозишън, Верстапен с равно време с него, и двете Ферари-та отпаднаха в Q2 в Канада

11375
0
Джордж Ръсел
Джордж Ръсел; снимка: Мерцедес

Джордж Ръсел спечели полпозишъна за Гран при на Канада. От първа редица до него, при това с равно време с постижението на пилота на Мерцедес, ще стартира Макс Верстапен с Ред Бул. Това се случва за първи път от квалификацията на пистата Херес през 1997 г., където трима състезатели записаха едно и също време. Трети се нареди Ландо Норис (Макларън).

Преди квалификацията отново преваля, но за кратко, слабо и след това слънцето бързо изсуши леко навлажнения (и то не навсякъде по пистата) асфалт. Все пак шансът за дъжд на пистата „Жил Вилньов“ бе значително по-висок – до 80%. Температурите преди началото на Q1 бяха 20 градуса на въздуха и 33 градуса на пистата. Новината, която бе оповестена непосредствено преди старта на квалификацията, пък бе, че Юки Цунода ще остане пилот на Виза РБ и през сезон 2025.

На изхода от питлейна се образува опашка няколко минути преди изобщо зеленият семафор да светне. И през трите тренировки до квалификацията имаше безброй оплаквания от съперници, движещи се по състезателната траектория и недаващи път на пилоти в бързи обиколки

Ландо Норис получи съобщение, че между седми и осми завои прикапва, макар че в Макларън не виждаха нищо на радара.

Всички започнаха бързи серии веднага, за да не рискуват да завали или да стане нещо на пистата. Серхио Перес каза, че има ниско сцепление. Макс Верстапен се оплака от поведението на Кевин Магнусен в последния завой. След първите бързи серии начело бе Джордж Ръсел с 1:14.012 мин. Той бе изпреварен от Ландо Норис с 0,471 сек по-добро време. Магнусен бе на третото място, следван от Сайнц (след една изтрита обиколка за нарушаване ограниченията на пистата), Оскар Пиастри, Алекс Албон, Фернандо Алонсо, Люис Хамилтън, Ланс Строл (който удари Стената на шампионите). В зоната на изпадащите бяха Естебан Окон, Верстапен, Шарл Льоклер, Перес, Гуаню Жу.

Макс оглави подреждането със следващия си бърз тур к 1:13.368. Перес продължаваше да е под чертата. Ръсел прескочи Верстапен, Хамилтън даде трето време

6 минути преди края на Q1 в зоната на изпадащите бяха Пиастри (след проблеми с трафика), Перес, Пиер Гасли, Окон и Жу. Строл изскочи пръв с 1:13.088. Пиастри излезе 13-ти, но не бе далеч от зоната на изпадащите. Верстапен каза, че има грижи и при свалянето на предавки. Перес продължаваше да е под чертата 2 минути преди карирания флаг. Норис пак даде първо време. След това същото стори Хамилтън.

Всички бяха на пистата за последни бързи опити Перес даде 12-то време и за секунди бе върнат до 15-то място. Албон пък даде четвърто време и изхвърли мексиканския пилот от Q1. Заедно с него от по-нататъшната битка отпаднаха Ботас, Окон, Хюлкенберг и Жу. Първият квалификационен сегмент приключи с най-добро време на Верстапен.

Борбата продължи в Q2 веднага с отварянето на питлейна

На Албон му казаха, че ще завали след 20 минути, но в началото на втория квалификационен сегмент вече имаше дъжд. Верстапен се бе подал и го пуснаха в колоната, иначе щеше да изчака всички от алеята да се изтеглят.

След първите бързи опити подреждането бе Пиастри, Льоклер, Алонсо, Цунода (който за трети пореден уикенд се нареди пред Перес в квалификация), Сайнц. В зоната на изпадащите бяха Норис, Строл, Албон, Гасли и Сарджънт. Ръсел излезе пръв. Хамилтън сбърка в края на бърз тур и едва избегна стената. Верстапен се озова пред чертата, възмущавайки се трафика. Макс даде девето време, избутвайки Сайнц извън топ 10. Испанският пилот на Ферари даде осмо време и Верстапен отиде десети.

В края на Q2 Сарджънт изскочи пети и това избута Макс в зоната на изпадащите. Нидерландецът отиде 13-ти, Сайнц и Рикиардо също бяха извън топ 10. Пилотите на Виза РБ се измъкнаха втори и пети. Последният опит на Верстапен го изведе пети. Пилотите на Ферари обаче останаха под чертата! С тях отпаднаха още Сарджънт, Магнусен и Гасли.

Възможността да завали се увеличи преди Q3, дори започна да вали. Пиастри поведе колоната за финални опити в решителния последен сегмент на квалификацията

Австралийският пилот на Макларън зададе темпото с 1:12.713 мин. Верстапен подобри това време с 0,355 сек. Норис се нареди трети. Алонсо и Строл излязоха трети и четвърти. Албон даде пето постижение, Цунода и Рикиардо бяха седми и осми. Последни времена записаха пилотите на Мерцедес. Ръсел излезе пръв с 1:12.358 мин. Хамилтън бе втори, на 0,280 сек зад съотборника си.

Пиастри излезе за втори път и даде второ време – на 0,103 сек от постижението на Ръсел. Норис след това го измести от тази позиция, като той бе на 0,021 сек от сънародника си. Постепенно и останалите излязоха на трасето. Рикиардо даде четвърто време, Алонсо – пето. Верстапен записа идентичен резултат с този на Ръсел. Самият Джордж бе с 0,026 сек по-бавен от собственото си най-добро време. Той взе и полпозишъна, защото пръв записа най-силното време. Трети се нареди Норис. Хамилтън отиде седми с лош последен опит.