Начало Рали Мико Хирвонен спечели рали Полша

Мико Хирвонен спечели рали Полша

77
0

Пилотът на BP Форд Абу Даби – Мико Хирвонен, спечели втората си поредна победа в световния рали шампионат, след като победи в новото полско рали, което бе осмият кръг от шампионата.

Така с общо деветата победа в кариерата си, Хирвонен е новият лидер в генералното класиране, като преднината му пред Себастиен Льоб обаче е само една точка.

Ралито, в което двойната победа на Форд бе почти сигурна, се превърна в истински кошмар за неговия съотборник Яри-Мати Латвала, който загуби втората си позиция буквално метри преди финала на ралито, след като удари варел в последния, суперспециален етап на състезанието. Металният варел повреди предницата на Форда на Латвала и той отпадна от ралито буквално метри преди финала, карайки целият екип на Форд да не вярва на очите си и да си скубе косите, заради изпуснатото сигурно второ място. Единствените думи на 24-годишният финландец бяха:

„Наистина не мога да повярвам! Засрамих марката Форд, както и целия концерн Форд… Искам само да кажа, че ще разбера тима на Форд и Малкълм Уилсън, ако не ме искат повече в отбора. Наистина ще ги разбера!“

Така втори се класира Дани Сордо със Ситроен С4, а третото стъпало на почетната стълбичка бе заето от Хенинг Солберг от тима на Стобарт VK M-спорт.

Четвърти остана братът на Хенинг Солбер – Петер, който управляваше Ситроен Ксара, спецификация 2006.

Британецът Матю Уилсън с Форд Фокус завърши пети, а гост-пилотът в тима на Стобарт – Кристоф Холович финишира на шеста позиция, ставайки първият поляк, печелил точки в световния рали шампионат.

Затрупаният от проблеми в това рали настоящ световен шампион – Себастиен Льоб, успя да се добере до финала седми и да спечели важни две точки в борбата за защита на петата си световна титла, а последната точка в рали Полша бе за Конрад Раутенбах със Ситроен.