Начало Автомобилни новини Mini пусна и двуместен Roadster

Mini пусна и двуместен Roadster

146
0
Mini,roadster

Само седмица след премиерата у нас на изцяло двуместното Coupe (световният му дебют бе във Франкфурт), британците от Mini представиха и откритата му версия, носеща името Roadster.
Двете модификации вървяха заедно и по време на презентациите на концептите и по време на тестовете. Но серийното Mini Coupe излезе по-рано от кабриолета, докато може би по-важната модификация бе представена виртуално в началото на тази седмица.
Сега можем да кажем без съмнение, че без „скромния каскет“ върху купето, колата изглежда далеч по печелившо и хармонично.
Още от самото начало на проекта създателите му твърдяха, че купето далеч не е основния модел и като база се приемаше откритата модификация. Затова и габаритните размери на първия в историята на марката роудстър са идентични с тези на варианта Coupe – дължина от 3734 мм, широчина – 1683 мм и 1384 мм височина, а междуосието е 2467 мм.
Както повеляват британските традиции тук сгъваемият покрив е мек и се отваря и прибира ръчно. Операцията е извънредно лесна, като действието може да става с една ръка от която и да е седалка. Специалното отделение за гюрука е зад двете кресла, поради което багажното пространство е по-малко от това на купето с 40 литра (обем от 240 л.).
За защита на двамата пътници автомобилът разполага с предпазни дъги зад главите им, както и подсилена рамка на челното стъкло.
Гамата двигатели също е унифицирана с тези на купето – за роудстъра се предлагат три бензинови агрегата с обем 1,6 литра и мощности от 122, 184 и 211 к.с., както и един турбодизел 2,0 литра със 143 к.с. Те се комбинират стандартно с 6-степенни механични скоростни кутии, а като опция се предлага и 6-степенна автоматична трансмисия (не е налична за топ-версията John Cooper Works).
С базовия си двигател Mini Roadster се ускорява до 100 км/ч. за 9,2 сек, докато модификацията JCW с 211 к.с. сваля до 6,5 сек.
Официалната премиера на Mini Roadster е предвидена за автомобилното изложение в Детройт през януари, а продажбите му в Европа стартират през пролетта на 2012 г. Стартовата цена във Великобритания е 18 015 паунда, което е с около 1500 повече от закритото Mini Coupe.