Начало Автомобилни новини Моменти от Автомобилната седмица в Монтерей

Моменти от Автомобилната седмица в Монтерей

51
0
Monterey Car Week

Премиери на нови суперавтомобили, класически машини в отлично състояние и дори няколко таралясника за скрап на тихоокеанското крайбрежие: За автомобилните фенове Monterey Car Week е най-важното събитие за лятото, ако не и за цялата година.

Автомобилната седмица в Монтерей (Monterey Car Week) се провежда всяка година в средата на август на тихоокеанското крайбрежие на САЩ. Около град Монтерей, разположен на 140 км южно от Сан Франциско, автомобилният свят предлага безброй върхови събития. Едно от най-известните е Конкурсът за елегантност на Пебъл Бийч, с който се закрива Автомобилната седмица – винаги в неделя. Докато съдиите оценяват класически модели в идеално състояние на Concours d’Elegance, автомобилни производители представят и най-новите си изделия на още по-ексклузивното и скъпо събитие The Quail. Иначе The Quail просто събира на едно място каймака на всички автомобилни колекции. Непринуденото контрасъбитие на елитните акции е Concours d’Lemons. Тук един срещу друг се състезават износени, но обичани и определено годни за шофиране автомобили за скрап.

Милионни търгове и Легенди на аутобана

Аукционни къщи, като RM Sotheby’s, Gooding & Company, Bonhams и Mecum, продават на място редки и изключително скъпи класически автомобили. Тук редовно се поставят рекорди. През 2023 г. по време на Автомобилната седмица в Монтерей Bonhams продаде на търг Ferrari 412P Berlinetta за 30, 255 млн. щатски долара. Общо на търговете редовно се предлагат няколкостотин автомобила за няколкостотин милиона долара. Междувременно на пистата Laguna Seca Raceway, на 16 км от Монтерей, спортове постоянно се надпреварват класически състезателни автомобили от моторните.

Не по-малко популярни са и многобройните събития, като германската автомобилна среща Legends of the Autobahn (Легенди на аутобана) и италианската ѝ посестрима Concorso Italiano (Италианско състезание). По време на Автомобилната седмица в Монтерей се събират и собственици на марки като Ferrari и Porsche.

В няколко материала под рубриката „Звезди на Пебъл Бийч“ ще представим част от моделите, които вълнуват автомобилната публика на калифорнийския бряг.

Звезди на Пебъл Бийч: Mercedes-Benz C 111 (1970)

След почти 50 години Mercedes отново стартира ванкеловия двигател в модела C 111. Втората премиера на концептуалния автомобил ще се състои в Пебъл Бийч на 16 август.

 

Звезди на Пебъл Бийч: Уникално BMW M5

BMW продава на търг в Пебъл Бийч единствено по рода си BMW M5. Този екземпляр е и първият нов M5 за пазара в САЩ. Приходите ще отидат за добра кауза.

 

Звезди на Пебъл Бийч: Lamborghini Miura P400 S (1970)

В Пебъл Бийч се продава изключително Lamborghini. Безподобната Miura е красяла хола на собственика си в продължение на 35 години.

 

Звезди на Пебъл Бийч: Cadillac Opulent Velocity

На Автомобилната седмица в Монтерей Cadillac представи новия концептуален автомобил Opulent Velocity. Изцяло електрическата дизайнерска студия има за цел да съчетае лукс с динамика и е базирана на V-серията на Cadillac.

 

Звезди на Пебъл Бийч: Tuthill GT One

Британската фирма Tuthill представи на Автомобилната седмица в Монтерей  модела GT One. Малко преди това специалистите по рестомод на Porsche предизвикаха вълнение в интернет с новото си творение.

 

Звезди на Пебъл Бийч: Кралски автомобили Land Rover

На събитието Pebble Beach Concours d’Elegance 2024 Land Rover Classic представи десет автомобила, използвани от Нейно Величество кралица Елизабет II.