Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Монтедземоло предлага възраждане на частните отбори

Монтедземоло предлага възраждане на частните отбори

18
0
Лука ди Монтедземоло

Президентът на Ферари Лука ди Монтедземоло се появи традиционно на пистата Монца днес за квалификацията преди Гран при на Италия. Посещението му бе белязано от обичайната тълпа журналисти, а италианецът разбуни духовете като изрази доста категорично вижданията си за много от събитията, които вълнуват Формула 1 и извън самото състезание този уикенд.

Монтедземоло заяви, че ще направи всичко, за да се върнат във Формула 1 частните отбори, които използват шасита на големите тимове, както бе в миналото.

Има поне 3 причини, поради които подобно решение би било добро – каза Монтедземоло. – Не е просто защото Ферари го иска. Първо – разликата между големите и малките е много, много голяма. Второ – за малките отбори е прекалено скъпо сами да развиват коли. Трето, така бихме могли да въвеждаме във Формула 1 повече млади пилоти.

Монтедземоло си спомни за победата на Джанкарло Багети в първото му състезание като пилот във Формула 1, с часто Ферари и спомена, че би било страхотно на решетката да има по 3 Ред Бул-а, Макларъна и т.н.

Според него, ако купуват коли от големите производители за малките екипи участието ще е много по-евтино и успешно, както навремето се случваше с частните болиди на Роб Уокър, за когото има специален материал в новия брой на ClubS1.

Маркизът говори днес и за това, че лично той не се притеснява Формула 1 да премине в платените ТВ канали за излъчване, но би трябвало, в същото време да се отвнори и обърне много повече към модерните технологии като интернет.

Монтедземоло изрази недоволството си от факта, че бившият му служител Жил Симон премина на работа в новата компания за двигатели PURE на Крейг Полок, след като до преди месеци бе член на техническия екип на ФИА и познава отлично всеки детайл от двигателите на участниците във Формула 1 в момента.

– При подобни обстоятелства аз не бих искал ние да предоставяме всички данни за нашите двигатели на федерацията – каза президентът.

Той изрази още позицията си против въвеждането на напълно електрически болиди в Гран при и каза, че е фен на хибридните технологии и автомобили, но Формула 1 трябва да остане връх в технологиите във всяко едно отношение с най-високите възможни скорости, аеродинамика и всичко друго.