Начало MotoGP News MotoGP: Куартараро – най-младият пилот на първа позиция при кралете

MotoGP: Куартараро – най-младият пилот на първа позиция при кралете

684
0

Фабио Куартараро (Petronas Yamaha SRT) стана най-младият пилот, който спечели полпозишън в MotoGP. Французинът, който е на 20 години и 14 дни, направи нов рекорд в квалификациите на пистата Херес. Той постигна 1:36.880, като победи съотборника си Франко Марбидели с 0.082 сек.

Така новият тим Petronas Yamaha SRT зае челото на стартовата решетка. Световният шампион Марк Маркес (Repsol Honda) е 3-и, на 0.090 сек. от Куартараро.

Хорхе Лоренсо (Repsol Honda) поведе в първите обиколки. Преследваше го съотборникът му Маркес, който даде 1: 36.970.

Кал Кръчлоу (LCR Honda Castrol) стана втори, въпреки падането си сутринта. Той обаче бе изместен от Данило Петручи (Mission Winnow Ducati). Това не бе задълго, той като Морбидели беше 4-и след първата си бърза обиколка, но след втория си опит се изкачи на десета пред времето на Маркес. След първите опити, пилотите в топ 12  бяха разделени от 0,7 сек.

При второто си излизане Маркес беше с нови сликове Michelin. Той загуби време в последния сектор. След стабилен уикенд, квалификацията на Лоренцо приключи с катастрофа на завой 2. Пилотът е добре, но не това бе желания от него подарък за рождения си ден, който е днес.

Сензацията направи 20-годишния Куартараро. Той излезе първи с 1: 36.880 мин – най-добрата обиколка на уикенда и нов рекорд на пистата.

Лидерът в шампионата Андреа Довициозо (Mission Winnow Ducati) беше в бърза обиколка. Имаше опасност да подобри времето на Куартараро. Италианецът загуби време в последния сектор и остана 4-и. Затова пък Морбидели направи страхотен тур и стана втори, на 0.082 сек. от съотборника си и 0.008 сек. пред Маркес.

Маркес трябваше да завърти още една обиколка. Свали десета в първия сектор, като бееш на ръба. Той отвори повече завоя, който вече носи името на Педроса и направи преден слайд на завой 7. С това се прости с надеждите за първа позиция.

Така Куартараро спечели първата си полпозишън в първия си сезон в MotoGP. Това става 4 години по-късно след неговата първа позиция на Херес за първи път в Гран При.

Petronas Yamaha SRT спечели първо и второ място на старта за Гран При на Испания. Това за последен път се случи със Сете Гибернау и Марко Меландри. Те бяха на първо и второ място в Гран При на Китай през 2005 г.  Маркес завършва първата редица. Той губи короната си най-младия пилот с първа позиция в класа от Куартараро.

Довициозо остана 4-и. Маверик Винялес (Monster Energy Yamaha MotoGP) е до него – 5-и, на 0.234 сек. Трета редица допълва Кръчлоу, който миналата година бе на първа позиция.

Петручи е на 7-о място, след като бе много бърз през целия уикенд. Италианецът е само 0.3 сек. от първото място. Към него се присъедини Такаки Накагами (LCR Honda Idemitsu). Това е най-добрата квалификация за японеца във висшия клас. Третия ред допълни победителят от Тексас Алекс Ринс (Suzuki Ecstar). 10-и стана Франческо Багная (Pramac Racing).