Начало MotoGP News MotoGP остава на Ред Бул Ринг до 2030 г.

MotoGP остава на Ред Бул Ринг до 2030 г.

9
0
MotoGP на Ред Бул Ринг
снимка, Ред Бул Контент Пуул

MotoGP остава на Ред Бул Ринг до 2030 г. Световният шампионат удължи споразумението си с австрийското трасе и ще продължи да го посещава поне до края на настоящото десетилетие.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от MotoGP™ (@motogp)

Ред Бул Ринг има стара и нова история в MotoGP. Трасето приема първия си старт от шампионата през 1996-та, когато носи името „А1 Ринг“. След края на сезон 1997 пистата е извадена от календара на световния шампионат за близо две десетилетия.

През 2016 г. Ред Бул Ринг прави дългоочаквано завръщане в MotoGP. Именно тук Дукати записа първата си победа от сезон 2010 насам благодарение на Андрея Яноне. Веднага зад него финишира другият тогавашен пилот на Дукати Андреа Довициозо.

Ред Бул Ринг е непрестанна част от графика на MotoGP от сезон 2016. През 2020 и 2021 г. трасето край Шпилберг приема по два кръга заради пандемията от коронавирус, наложила отмяната на редица стартове най-вече извън Европа

През 2022 г. трасето беше модифицирано специално за състезанията с мотоциклети. Заради съображения за сигурност правата между първи и втори завой беше разделена с шикан. Той не се използва от F1 и другите автомобили състезания.

Настоящото споразумение на Ред Бул Ринг с MotoGP изтичаше догодина. Сега то беше подновено до края на 2030 г. Така Гран при на Австрия остава част от календара на световния шампионат поне още шест сезона.

„Всеки, който обича моторните спортове, обича и MotoGP. Този шампионат олицетворява състезанията в най-чистата им форма. Когато най-добрите пилоти в света се изправят един срещу друг и в една обиколка се сменят многократно позициите, никой не може да остане на мястото си. След като веднъж сте изпитали ентусиазма на феновете Ред Бул Ринг, не можете да му се наситите. Радвам се, че успяхме да осигурим това страхотно събитие за зрителите с дългосрочен ангажимент към Австрия и по-специално към Щирия“, каза собственикът на Ред Бул Ринг Марк Матешиц.

„Много сме щастливи да обявим, че Гран при на Австрия ще бъде в календара до 2030 г. Това е не само една от най-красивите писти в света, но и невероятен уикенд за феновете. Тук има фантастични съоръжения, страхотни развлекателни събития и зрелищни състезания. Откакто Ред Бул Ринг се завърна в календара, на нея се проведоха някои от най-емблематичните ни съвременни моменти“, заяви CEO-то на Дорна Кармело Еспелета.

Най-успешният производител на Ред Бул Ринг е Дукати. Италианците имат общо 8 победи на трасето от 2016 г. насам. Хонда има две победи, записани през 1996 и 1997 г. КТМ също има две победи на домашната си писта, записани през 2020 и 2021 г. Миналата година надпреварата и спринта на Ред Бул Ринг бяха спечелени от Франческо Баная с Дукати.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Red Bull Ring (@redbullring)