Начало Moto News MotoGP: Валентино Роси пръв на Ассен

MotoGP: Валентино Роси пръв на Ассен

130
0
Валтери Ботас

Валентино Роси спечели първа победа за сезон 2017 г. в MotoGP, триумфирайки на легендарното трасе Ассен в Гран при на Холандия. Италианският пилот на Ямаха контролира по-голямата част от надпреварата, водейки битка с Данило Петручи, с когото на няколко пъти си разменяха позициите.

„Невероятно щастлив съм поради много причини”, коментира щастливият Роси след финала. „Това е много важна победа от гледна точка на шампионата. Но особено чувството да съм пак на върха след година пауза е фантастично. Честно, състезавам се с мотоциклети заради това усещане. Заради това, което чувстваш през последните пет или шест тура на надпревара.”

„Беше страхотно състезание и невероятна битка с Петручи и всички останали. Щастлив съм и защото работихме много по мотора, сменихме шасито и сега вече мога да го карам по моя си начин. Този сезон открихме, че ситуацията се променя писта за писта. Да почакаме до следващата седмица и да се опитаме да сме конкурентоспособни и на Заксенринг.”

Победата на Ассен извежда Роси на трето място в генералното класиране на шампионата – на 3 точки зад Винялес. Начело е Андреа Довициозо със 111 точки.

Марк Маркес надделя в битката за третата позиция. Пилотът на Хонда води битка с Кал Кръчлоу и Андреа Довициозо. Лидерът в шампионата Маверик Винялес пък катастрофира и отпадна от състезанието. От 11-и на грида той си проправяше път в колоната, стигайки пето място 16 обиколки преди финала, след което обаче падна.