Начало Moto News MotoGP: Винялес прекъсна лошата серия на Yamaha с успех на Филип Айлънд

MotoGP: Винялес прекъсна лошата серия на Yamaha с успех на Филип Айлънд

55
0

Маверик Винялес прекъсна лошата серия на заводския тим на Yamaha от 25 състезания без победа в MotoGP. Испанецът спечели Гран при на Австралия на пистата Филип Айлънд и донесе първи успех на японския тим от надпреварата в Холандия миналата година.

Състезанието ще се запомни и със страховитата катастрофа между Йохан Зарко от Yamaha Tech 3 и осигурилият си вече титлата Марк Маркес от Repsol Honda в завой 1. Зарко се вряза в задницата на шампиона и изхвърча на въздуха, след което падна в чакъла. За щастие той се отърва без сериозни контузии. Маркес отпадна, тъй като имаше сериозни повреди по мотора в задната част.

В началото поведе Данило Петручи от Pramac Ducati, но след това излезе широко на южния завой и изостана много. Така първи стана Джак Милър, който води до началото на втората обиколка, преди да бъде изпреварен от Маркес, Андреа Довициозо с Ducati и Андреа Яноне със Suzuki.

Зарко използваше мека предна и задна гума, което му позволи бързо да се включи в битката за призовите места. Начело излезе Дови, а Йохан започна да притиска Маркес. Така се стигна до инцидента между двамата на завой 1, като изглежда Зарко не очакваше по-ранно спиране от страна на Марк и удари задното му колело със своето предно.

След отпадането на двамата Винялес поведе, следван от съотборника си Валентино Роси. С мека предна гума Маверик бързо избяга напред а Роси водеше битка с Яноне, Алваро Баутиста с частно Ducati и Довициозо. Андреа и Дови се справиха с Доктора, като пилотът на Suzuki дори се опита да доближи Винялес, но без успех.

В края той загуби темпо и трябваше да удържа финалната атака на Довициозо, като го задържа на 0.3 сек зад себе си. Роси пък изостана 6-и, като бе изпреварен още от Баутиста и Алекс Ринс.