Начало Moto News MotoGP: Звездите се връщат в Европа

MotoGP: Звездите се връщат в Европа

51
0

След края на лятната пауза звездите от мотоциклетната Гран При се изявиха на легендарната писта Индианополис. След това бързо прелетяха Атлантика, за да дойдат в Европа и само седмица по-късно за стартират на друго, не по-малко популярно трасе – в Бърно за Гран При на Чехия. Там ще бъде  11-ия кръг от световния шампионат.

Пистата в Бърно е едно от най-емблематичните трасета в календара. В Чехия се правят състезания от 1930 г.,  специално на тази писта първата Гран При е била през 1937 г. Така пистата в най-големия град на Моравия е свързана с историята на мотоспорта в бивша Чехословакия, а сега в Чехия. Преди повече от 20 години тя беше част от пътната мрежа, но от 80-те години на миналия век сега е една от най-тежките в календара на шампионата.  

История може да направи и Марк Маркес, който продължава да троши рекорд след рекорд и сега се цели в 11-а поредна победа, след като спечели 10-ата си на Инди. Единственият друг пилот, който е спечелил първите 10 състезания от шампионата във висшия клас досега е легендарният Джакомо Агостини през 1968, 1969 и 1970 г. Маркес обаче спокойно може да му отнеме рекорда още този уикенд.

Всички останали пилоти обаче се опитват да спрат победния ход на Маркес. Да не забравяме обаче, че той спечели на тази писта предпоследната си победа за 2013 г., когато триумфира с титлата. Най-много са амбицирани двойката от Movistar Yamaha MotoGP Валентино Роси и Хорхе Лоренсо. Двамата са 3-и и 4-и във временното класиране. Роси и Лоренсо асистираха на подиума на пилота на Repsol Honda на Индианополис. Съотборникът на Марк от Repsol Honda  – Дани Педроса стана четвърти в САЩ, но успя да запази второто си място във временното класиране. Сега ще се бори да не го изместят Роси и Ларенсо. Дани също както о Маркес правиха тестове през лятната пауза на Бърно, след състезанието на Заксенринг и се надява поне на подиум в Чехия.

Андреа Довициозо и Кал Кръчлоу ще търсят нещо по-добро от класирането на 7-о и 8-о място, както стана в Инди. В топ 6 обаче искат да влязат и двамата от Monster Yamaha Tech 3 – Пол Еспаргаро и Брадли Смит. Смит трябва да лекува и контузения си пръст след катастрофата в събота в Щатите. Реванш за незавършването си на Брикярд ще търсят и Щефан Брадъл (LCR Honda), Алваро Баутиста (GO&FUN Honda Gresini), Андреа Яноне (Pramac Racing) и Алекс Еспаргаро (NGM Forward Yamaha). Всички те имат мераци за влизане в топ 5.

Леон Камие също не завърши дебютното си състезание в Америка. Сега в Бърно ще замества отново Ники Хейдън в Drive M7 Aspar и се цели в точките. Пък и пистата му е позната. Алекс де Анжелис също се завръща във висшия клас, като заменя Колин Едуардс NGM Forward Racing.