Начало Избрани Можеше ли Верстапен да отстъпи на Норис? Макс: Можех и вкъщи да...

Можеше ли Верстапен да отстъпи на Норис? Макс: Можех и вкъщи да си остана. Боря се за победа, не да съм втори

11823
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен заяви, че наказанието му за сблъсъка с Ландо Норис по време на Гран при на Австрия, е абсурдно, докато още бе в колата си преди да се прибере в пита. След финала не бе толкова рязък. Може би с изключение на момента, когато бе попитан дали не е можел да отстъпи на съперника си от Макларън, след като така и така води в шампионата. Загубата на няколко точки щеше да е по-малка изгубеното заради случилото се на трасето.

„Така погледнато, можех и вкъщи да си остана, нали? Аз съм тук, за да печеля, не да финиширам втори. Защо да не може да се бориш твърдо, когато водиш битка за победата?“, отговори Верстапен

Нидерландецът обаче не бе доволен като цяло от надпреварата на домашната за Ред Бул писта в Шпилберг.

„Първият стинт бе доста добър. В края му влязох в малък трафик – трябваше да вляза в бокса, защото така просто губех време. На практика объркахме много неща. Първо стратегията, а после питовете бяха кошмар. Първият беше лош, вторият беше пълен провал. Тогава също загубихме време. Това са важни секунди. Мисля, че бяха около шест за двете спирания“, разясни Верстапен.

„А и самото състезание, разбира се. Сами се поставихме в тази позиция, при която се стигна до инцидента. Объркахме всичко, което можехме да объркаме“, допълни той.

„Целият ден беше ужасен. Оплаквам се от гумите, че не спряхме, бях залостен в трафик, спиранията в бокса бяха зле изпълнени. Постоянни грешки. Накрая балансът в колата се промени. В първата част бе приличен, а след това болидът стана на практика неуправляем. Това по принцип сочи, че и в това отношение е имало някакъв пропуск. Дори и така обаче трябваше да спечелим, ако не бяха всички останали грешки“, каза още Верстапен.

Трикратният световен шампион повтори, че ще обсъди с Норис за случилото се на Ред Бул Ринг

„Ще говорим, но не сега. Не е подходящият момент. Но ние сме автомобилни състезатели. С Ландо имаме известна разлика във възрастта и не сме се състезавали един срещу друг в по-малките. Но ще се справим със ситуацията. Разбира се, никой не иска да се удря с друг пилот. Когато се води толкова близка битка за лидерството обаче понякога се случва. Аз съм ядосан, той е ядосан. Мисля, че това е честно. Не очаквах движението, при което се стигна до удара. Видях го да идва, разбира се. Моята предница бе малко по-навътре. При спирането се докоснаха задните ни гуми. И двамата спукахме гума при този сблъсък, което също винаги искаме да избегнем“, допълни Верстапен.