Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мозли: “Със сигурност ще има промени през 2003 г”

Мозли: “Със сигурност ще има промени през 2003 г”

38
0

Президентът на ФИА Макс Мозли обяви две седмици преди конгреса на федерацията ще със сигурност ще има промени в правилника целящи да върнат интереса на зрителите към Формула 1. Огромното превъзходство на Ферари през този сезон породи голяма доза скука сред феновете на този спорт. Шампионската титла при пилотите бе решена още в средата на сезона. Вицешампионската, както и титлата при конструкторите също отидоха при червените няколко състезания преди края на сезона. Това накара шефовете на световната федерация да вземат мерки.
В интервю пред австрийския вестник “Кронер Цайтунг” Мозли предупреди да се очакват промени в начина на протичане на състезателния уикенд.
“За всички е ясно че нещо трябва да се направи”, обяснява Мозли. “Подготвили сме различни предложения, които трябва да променят положението. Надявам се някои от тях ако не всички да бъдат приети на конгреса на ФИА на 28 октомври.”
Една от най-важните промени, подхвърлена и от Бърни Еклестън, е за протичането на квалификацията.
“В петък ще има две сесии по 30 минути, с пауза между тях от 5 минути. Всеки пилот ще може да прави максимум по 8 обиколки на сесия. Взимат се двете най-добри времена. Ако някой пропусне дадена сесия се взима най-слабото му време от другата тренировка. В събота нещата ще протичат по същия начин и от четирите най-добри времена ще се прави сума, според която ще се определя и стартовата позиция на всеки на старта.”