Начало Автомобилни новини Новите Audi A5 и S5 Coupé – динамична елегантност

Новите Audi A5 и S5 Coupé – динамична елегантност

62
0

Audi извърши революционна промяна при моделите в средния клас, представяйки A5 през 2007 г. Девет години по-късно отбелязваме пазарната премиера на второто поколение – с нова, усъвършенствана външност и високи технологии навсякъде. Новото поколение на A5 Coupé е атлетично, динамично и елегантно. Неговият дизайн върви ръка за ръка с усъвършенствана аеродинамика. От технологична гледна точка новият A5 впечатлява с изцяло нова ходова част, мощни двигатели и новаторски възможности, удобства и електронни системи за подпомагане на водача.

Как да направим един шедьовър в дизайна още по-красив? Дизайнерите на Audi от години обмислят този въпрос и резултатите са впечатляващи – новото Audi A5 Coupé се отличава със свеж, модерен и изискан външен вид. То е безпрекословно вярно на своята маркова ДНК, като спортният и елегантен характер на модела е предаден изцяло на новата версия. Най-добрият пример в тази насока е оформената вече триизмерно вълнообразна линия на каросерията под ръба на страничните прозорци, която бе основен характерен елемент още при предходния модел. Прецизно очертаната линия с отлично подчертани изпъкналости над арките на калниците акцентира върху всичките четири колела, напомняйки за системата за двойно предаване quattro.

Перфектно балансираните пропорции на каросерията с дълъг преден капак, издължено междуосие и къси надвеси в предната и задната част подчертават спортния дух на новото A5 Coupé.

Пластично оформената предна решетка Singleframe е значително по-плоска и по-широка от тази при предшественика на модела. Задните светлини с LED елементи и допълнително предлаганите LED или Matrix LED системи на предните светлини с динамична функция на мигачите правят високотехнологичните решения в новия модел видими и в тъмната част на денонощието.

Новото Audi A5 Coupé ще отбележи пазарната си премиера в Германия с гама от пет двигателя – два бензинови TFSI и три дизелови агрегата TDI. Мощността им е увеличена значително и сега вече се простира между 140 кВт (190 к.с.) и 210 кВт (286 к.с.). В сравнение с предходния модел, задвижващите агрегати предлагат с до 17 процента повишение на динамиката при едновременно намаляване на разхода на гориво с цели 22 процента. Всички двигатели съчетават високата енергийна ефективност с динамично развитие на мощността и отлични работни характеристики – това важи в особена степен за двата шестцилиндрови агрегата 3.0 TDI.

Със своя новоразработен мотор 3.0 TFSI, новото Audi S5 Coupé вече заема място в своеобразна собствена категория. Турбодвигателят V6 се отличава с изключителна ефективност и динамика, сравнима с тази на състезателен модел. Работният обем от 2 995 см3 на агрегата с принудително пълнене е достатъчен за постигане на максимална мощност от 260 кВт (354 к.с.), която е с 15 кВт (21 к.с.) по-висока от тази при предишния модел.

Новото Audi A5 Coupé предлага решение за задвижване, специално създадено за всеки двигателен вариант. Шестстепенната механична предавателна кутия и седемстепенната трансмисия S tronic се използват в съчетание с четирицилиндровите агрегати, както и в комбинация с 3.0 TDI със 160 кВт (218 к.с.) и предно или двойно предаване. Осемстепенната трансмисия tiptronic е запазена за върховия в гамата дизелов мотор с 210 кВт (286 к.с.) и двигателят на S5. Тези два агрегата се предлагат серийно със система за двойно предаване quattro. Audi предлага също и допълнителния спортен диференциал на задния мост, осигуряващ още по-динамично и прецизно поведение на пътя.

Новата система за двойно предаване quattro с технология ultra също се предлага за първи път. В момента тя може да бъде съчетана с четирицилиндровите двигатели TFSI и TDI и механична предавателна кутия. Оптимизираната за постигане на максимална ефективност система на задвижване не показва никаква осезаема разлика с перманентните системи по отношение на сцеплението с настилката или динамиката на пътя.

Изцяло новата ходова част също е сред силните страни на Audi A5 Coupé. Тя осигурява на водача оптимална степен на комфорт в съчетание с висока степен на динамика в поведението. Благодарение на нея, A5 се справя еднакво уверено както с тесните планински отсечки с много завои, така и с дългите пътувания с висока скорост по магистрала. Допълнително Audi предлага и вариант на окачването с регулируеми характеристики на работа на амортисьорите.

Tази функция е част от интегралната система за контрол на динамиката в поведението, позната като Audi drive select, даваща възможност на водача на променя основните характеристики на окачването в няколко степени.

Електромеханичното сервоуправление също е нова разработка на Audi. То адаптира работата си към актуалната скорост на движение на автомобила и дава извънредно прецизна обратна информация на водача за контакта с пътя. Допълнително се предлага и кормилната уредба dynamic, при която предавателното число се променя в зависимост от скоростта на движение и ъгъла на отклонение на волана.

Енергийната ефективност на новото Audi A5 Coupé е значително по-висока от тази на предшественика му. Tова се дължи до голяма степен на намаляването на теглото, както и на усъвършенстваните аеродинамични характеристики. Инженерите на марката са успели да снижат собственото тегло на автомобила с цели 60 килограма. Каросерията на новия модел е най-леката сред тези на основните му конкуренти благодарение на интелигентно приложената комбинация от материали и конструктивни решения за олекотяване. Със своя коефициент на въздушно съпротивление от 0.25, A5 Coupé е и първенец в своя пазарен сегмент по отношение на аеродинамичните характеристики.

Превантивната система за подпомагане на икономичното шофиране (Рredictive efficiency assistant) дава възможност на водача да пести гориво, системата на Audi за активно поддържане на лентата за движение (Аctive lane assist) помага за поддържане на стабилна траектория на автомобила в избраната лента, a адаптивният темпомат с функция за натоварено градско движение и задръстване (Stop&Go Аdaptive cruise control с Тraffic jam assist) предлага облекчение на водача в условия на тежък бавен трафик. Новите, важни системи за безопасност включват функцията за подпомагане на паркирането (Рark assist), системата за известяване за опасност от напречно движещи се автомобили (Сross traffic assist) при движение на заден ход, предупреждението за опасност при излизане от гараж, пресечка или паркомясто (Еxit warning), системата за предотвратяване на сблъсък (Сollision avoidance assist) и за подпомагане на завой (Тurn assist), както и системите, включени в състава на превантивните мерки за безопасност (Audi pre sense). Завършен вид на гамата от системи за подпомагане на водача дава функцията за разпознаване на пътни знаци, използваща данни от бордовата видеокамера.

Новите нива на оборудване осигуряват множество възможности за индивидуално оформление на външността и интериора. Наред с базовия модел се предлагат и линиите на оборудване sport” и „design”. Предлагат се и спортния пакет S line, както и Audi design selection, които дават възможност за изискано индивидуално оформление с акцент върху интериора. Audi предлагат и външния пакет S line, осигуряващ изключително динамичен външен изглед на новия модел.

Ускорение от 0 дo 100 км/ч за 4.7 секунди. Новото Audi S5 Coupé cъчетава впечатляваща елегантност с динамичните характеристики на спортен автомобил. Новоразработеният двигател V6 с принудително пълнене чрез турбокомпресор развива максимална мощност 260 кВт (354 к.с.) и изразходва едва 7.3 литра гориво на 100 километра пробег. По-внушителният S дизайн във външността и специфичните S детайли в интериора подчертават динамичния характер на новото спортно купе с две врати на Audi.