Начало Рали Натиснах спирачките твърде рано, обясни Льоб удара си (видео)

Натиснах спирачките твърде рано, обясни Льоб удара си (видео)

90
0

Себастиен Льоб се върна в рали Монте Карло по системата Рали 2 в опит да вземе точки за тима си Ситроен. Деветкратният WRC шампион заяви, че вината за удара, при който снощи счупи задно ляво окачване, е негова. Той водеше с 3 секунди след първата половина на петъка. Следобед премина шести етап, в седми се завъртя, а в последната за деня отсечка удари своя DS3 WRC.

Льоб успя да докара колата до края на отсечката, опита да закрепи положението, за да стигне сервизната зона, но в крайна сметка спря. Отиде 15-ти в класирането – на над 10 минути зад лидера в надпреварата Себастиен Ожие и на почти 4 минути от топ 10.

– Трябваше да опитаме! – коментира Льоб. – Налагаше се да пробваме нещо, за да не губим прекалено много време, като се има предвид стартовата ни позиция (14-ти в петък, днес е четвърти по трасето – б.а.). Натиснах спирачките твърде рано на заледен участък. Колата се изпързаля, ударихме се и окачването се счупи. Трябваше да опитаме да сме бързи, защото условията на пътя не бяха идеални. След това сбърках. Трасето беше безумно мръсно, но се налагаше да поддържаме темпото. И все пак не натискахме прекалено. Излитането не се дължеше на твърде висок риск.

Шефът на Ситроен Рейсинг Ив Матон потвърди връщането на Себастиен в състезанието по Рали 2 и продължи:

– Рискувахме да го пуснем в Монте Карло, а трябва да кажа, че той ни изненада с представянето си. Заедно със Себ се изправихме смело пред голямо предизвикателство. При далеч не идеална стартова позиция той трябваше да вземе смели решения, за да опита да запази шанса си за победа. Беше чудесна битка, която демонстрира, че DS3 WRC 2015 е добре конструиран автомобил. Това е безкрайно положително за техническия ни екип!

Междувременно девети етап от ралито (първи за съботата) бе отменен. Причината бе наличието на твърде много зрители в последните километри на дистанцията Пруниер – Ембрюн 1 (19,93 км). Организаторите посочиха в изявлението си, че въпреки дадените на хората инструкции, условията не са достатъчно безопасни. Екипажите преминаха етапа с нормална скорост. Надпреварата продължава със следващата отсечка – Валенса – Файе (51,70 км). Ожие е начело с над 1:45 мин пред Яри-Мати Латвала.