Начало Автомобилни новини Новият Opel Astra Sports Tourer – съвременно превъплъщение на богати традиции

Новият Opel Astra Sports Tourer – съвременно превъплъщение на богати традиции

44
0

Над 24 милиона продадени автомобила Opel Kadett и Opel Astra е забележително постижение за марката Opel. Подредени плътно един зад друг, всички произведени до момента компактни модели на Opel биха надхвърлили магическата граница от 100 000 километра и биха формирали автомобилна колона, която може да обиколи два пъти и половина земния екватор. Сега Opel отваря нова глава в историята на своя бестселър. Накратко може да се каже, че компактните автомобили на марката Opel последователно осигуряват достъп до индивидуалната мобилност за все по-широки и нови социални прослойки и не само това. Последните поколения на тези модели направиха достъпни за широк потребителски кръг доскоро познати само от висшите пазарни сегменти технологични решения като превъзходните системи на светлините AFL+ при Astra J и IntelliLux LED® в последното поколение на Astra например.

Сега Opel поставя началото на нова глава в историята на своя бестселър, продължавайки идеята за демократизация на технологичните нововъведения от високите автомобилни класове и съчетаването им в привлекателни продукти с експресивен и динамичен дизайн. Новият Astra Sports Tourer използва изцяло нова олекотена конструктивна архитектура, задвижва се изключително от най-новото поколение двигатели и предлага възможности и удобства, познати доскоро само от автомобилите във висшия клас. Изчистената линия на дизайна на Astra Sports Tourer от друга страна му придава по-атлетична линия откогато и да било преди. Накратко, новият модел съчетава висока ефективност с елегантност и дава нова дефиниция на компактния клас със своите върхови нововъведения.

Всичко започва с модела Kadett A Caravan през 1963 година. Марката Opel представя своя първи комби модел в компактния клас и веднага се превръща в лидер в този пазарен сегмент. От този момент нататък леките автомобили с практичност на ванове – т.е. „car a van”, се превръщат в неизменна част от гамата на всички нови поколения на Kadett и Astra. Моделът Astra H (2004-2010 година) беше последният компактен комби модел на Opel, носещ названието Caravan. Междувременно комби моделите извървяха пълния път на трансформация от работни коне до приятни спътници в модерния стил на живот.

С до 190 кг по-лек, със значително по-просторен интериор въпреки почти идентичните с тези при предходния модел външни размери и енергийно по-ефективен благодарение на задвижването единствено и само от двигатели от най-ново поколение – новият Opel Astra Sports Tourer е истински качествен скок в развитието, който отбеляза своята световна премиера на международното автомобилно изложение (IAA) във Франкфурт през месец септември. Новото поколение на комби модела в компактния клас се предлага при официалните представители на марката Opel от месец април 2016 година. Цените за новата Astra с 1.4-литров бензинов двигател започват от едва 28 945 лева – с нито стотинка повече от тези на нейния предшественик (препоръчителна цена с включен ДДС за България; Astra Sports Tourer 1.4 с максимална мощност 74 кВт/100 к.с.и разход на гориво при комбиниран цикъл 5.7-5.5 л/100 км и емисии на CO2 (средно): 131-127 г/км). Повече от половин столетие след като бе представен в модела Kadett, двигателят с работен обем 1.0 литра се завръща под предния капак на компактен модел от марката Opel. Ho сега той е с почти два пъти по-висока максимална мощност, използва схема с три цилиндъра и постига 77 кВт/105 к.с. благодарение на системата за директно впръскване на горивото Direct Injection и принудителното пълнене с турбокомпресор. Tози двигател превръща новата Astra и в екологично най-чистия и най-икономичен автомобил с бензинов двигател в компактния клас на пазара (разход на гориво при комбиниран цикъл 4.5-4.3 л/100 км, емисии на CO2 (средно): 103-100 г/км).

Следвайки стъпките на своя предшественик, новият SportsTourer прави впечатление и с модерните печелещи награди технологии в областта на светлините. Той е първият автомобил в компактния клас, при който се внедрява адаптивната, използваща изцяло LED елементи матрична технология на предните светлини IntelliLux LED®– модерно и високоефективно решение, което до момента бе запазено само за представителите на престижните модели от по-високите класове. Сред новите електронни системи за подпомагане на водача са също функцията за разпознаване на пътни знаци TSA (Traffic Sign Assist), системата за поддържане на лентата на движение (Lane Keep Assist) с предупреждение при опасност от неволното й напускане (Lane Departure Warning), както и индикаторът за дистанция до движещия се отпред автомобил (Following Distance Indication) и за предупреждение за опасност от сблъсък отпред (Forward Collision Alert) с функция за аварийно спиране с цел предотвратяване и намаляване на последствията от евентуалния сблъсък (Collision Imminent Braking). В допълнение към всичко това, новата Astra K за пореден път допринася за отличния комфорт на водача и неговия спътник с представянето на новоконструираните ергономични предни седалки със сертификат за одобрение от независимите специалисти на организацията AGR. Tези нови предни седалки вече могат да бъдат допълнени и с функции за вентилация и масаж. Убедителни аргументи, които спомогнаха за това новото поколение на Astra да спечели наградата Автомобил на годината 2016 за Европа.