Начало Картинг Наш пилот със силно представяне на Trofeo Senna 2017 в Италия

Наш пилот със силно представяне на Trofeo Senna 2017 в Италия

96
0

Максим Харалампиев се класира на 5-о място в крайното класиране в клас OK Junior на състезанието за Купата Trofeo Senna 2017, което се проведе на пистата в Неапол, Италия.

Българският пилот, който на това състезание бе с механик Станислав Каваримов, се представи много силни и само объркващия регламент на надпреварата му попречи да завърши 3-и.

В квалификацията Максим се класира 8-и, а в първия финал в събота печели по драматичен начин. Състезанието започва на сухо, но още в първата обиколка завалява. Логично състезанието е спряно, но заради ниската скорост машината на Харалампиев изгасва.

Същото се случва и с още двама пилоти. А причината за това е, че моторът няма съединител и е директно зацепен за коляновия вал. И съответно трябва да се кара на пълна газ, иначе свещта се зацапва.

За да стартира машината отново, Каваримов трябва да пробяга от единия до другия край на пистата до другия и след това да бута продължително време картинга, заради което той остава без въздух и не може да диша, тъй като е адски изтощен.

Съответно е откаран в медицинския център, където му слагат системи и след 1 час той отново е на линия, за да види как Максим прави страхотно каране и печели първия финал с голяма преднина от над 40 сек.

Във втория българския пилот завършва 8-и, но в него той трябва да кара със стари гуми, докато конкурентите му в челото са с нови. И съответно няма шанс за челно класиране. В неделя в последния 3-и финал Харалампиев финишира 5-и след оспорвани битки.

Странно защо обаче според регламента за крайното класиране в състезанието организаторите вземат само класирането от квалификацията и двата най-добри резултата на всеки пилот от 3-те финала. Така Максим е класиран 5-и, а ако се вземаха и 3-те финала, то той щеше да е 3-и на писта, на която кара за първи път и има само 2 дни или 4 манша за тренировки.