Начало Други Най-успешните състезателни Поршета бяха показани заедно на Себринг

Най-успешните състезателни Поршета бяха показани заедно на Себринг

95
0

Порше е най-успешната марка с 18 общи победи и 65 първи места в различните класове. На 12-часовото състезание в Себринг немският автопроизводител събра най-успешните си автомобили, състезавали се в тази надпревара досега.

Четирите модела в тази специална група са 718 RS 60, 935, 962 и RS Спайдър. Всеки от тях е допринесъл изключително много за постиженията на марката в това състезание. 718 RS 60 печели първата обща победа за Порше в надпреварата през 1960-та година, като пилоти тогава са немецът Ханс Херман и белгиецът Оливие Жендебиен. Колата има 1.6-литров двигател с 160 к.с. С компактните си размери и ниското си тегло, моделът си печели прозвището ‘Giant Killer‘ (убиец на гиганти).

Порше 935 доминира на Себринг от 1978-ма до 1984-та година. Автомобилът се задвижва от шестцилиндров турбо агрегат с работен обем от 2.85 литра и максимална мощност от 590 к.с. Колата си извоюва статут на истинска легенда със седемте си победи, но интересното е, че всеки сезон колата се управлява от различен пилот.

935 е заменен от модела 962, който също се превръща в страховита сила на пистата, печелейки четири победи. Първата от тях се постига от пилотите Ей Джей Фойт от Америка и французина Боб Волек. Турбо двигателят на този модел има същия работен обем като предшественика си, но при него мощността е увеличена на 680 к.с.

Последният в групата е миналогодишният автомобил на марката – RS Спайдър. Той постигна последната засега победа за немците 20 години след 962. Тогава колата бе карана от Тимо Бернхард (Германия), Ромен Дюма (Франция) и Емануел Колард (Франция). И въпреки, че се състезаваше в клас LMP2, той победи и всички автомобили от клас LMP1, кaто най-голяма роля за това изиграха надеждността му и ниската консумация на гориво, тъй като мощността му от 478 к.с. бе с около 200 по-малко отколкото тази при конкурентите му.