Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Невероятно състезание за Рено

Невероятно състезание за Рено

43
0
Виталий Петров

Пето и шесто място записаха Роберт Кубица и Виталий Петров след невероятна финална надпревара за сезон 2010 г. във Формула 1.

– Имах проблем със съединителя на старта и след втори завой бях 14-и. След прибирането на сейфти кара успях да задмина [Адриан] Сутил, а това бе важно. След това се озовах блокиран зад Камуи [Кобаяши], който спираше много късно и това правеше атаките спрямо него крайно трудни. Най-накрая тръгнах от девети завой да го мина, той покри вътрешната страна на 11-и и това ми даде шанс да спечеля позицията от външната. Това бе ключов момент, а после се съсредоточих само върху извличането на максимума от автомобила и правенето на бързи обиколки. Болидът все още бе труден за управление този следобед, но натисках много здраво, тъй като нямах какво да губя. И съм много доволен от петото си място, след като тръгнах от 11-о – коментира полският пилот.

Руският му съотборник направи великолепно каране, удържайки атаките на Фернандо Алонсо.

– Потеглих добре в началото и можех да спечели няколко позиции в първия завой, но исках да избегна проблемите от миналия уикенд в Бразилия. Спрях в пита, докато колата за сигурност бе на трасето и това бе правилното решение. След това се опитвах както да не свалям темпото, така и да пазя гумите, защото планът бе да финиширам. Изкарахме дълга битка с Фернандо, но колата бе с чудесна топскорост и това ми даде възможност да контролирам ситуацията. Просто си вършех работата. Щях да се пазя, ако се бе хвърлил напред, тъй като не исках да се ударим, но не се стигна дотам. Тук съм, за да се състезавам с всички пилоти и смятам, че днес демонстрирах, че мога да го правя – бе категоричен Виталий.

Емоциите на Алонсо надделяха след финала, което предизвика и репликата на Петров, но реално испанецът нямаше за какво да се сърди на съперника си от Рено. Шефът на отбора Ерик Булие пък изрази удовлетворение от представянето и на двамата си пилоти.