Начало Автомобили Oбновените BMW Серия 2 Актив Турър и BMW Серия 2 Гран Турър

Oбновените BMW Серия 2 Актив Турър и BMW Серия 2 Гран Турър

957
0

Oбновените BMW Серия 2 Актив Турър и BMW Серия 2 Гран Турър са шампиони по функционалност в гамата на BMW. Тепредлагат разточителен простор, комбиниран с гъвкавост, висок комфорт и типичните за марката динамични характеристики. Оборудвани с най-новото поколение двигатели, осигуряващи по-висока мощност при по-висока ефективност (среден разход на гориво 6,4-2,3 л/100 км, СО2 емисии 147-52 г/км), всеобхватната гама от услуги за свързаност и асистиращи системи заема лидерска позиция в сегмента. От въвеждането на пазара през 2014 до 2017 година от произвежданите в Лайпциг (Актив Турър) и Регенсбург (Гран Турър) модели са доставени над 380 000 автомобила. Най-големият пазар е Германия, следван от Китай и държавите от ЕС. Над 70% от клиентите са нови за марката. Този висок дял на нови клиенти също има принос за превръщането на това моделно семейство в един от бестселърите на марката.

Спортното излъчване се подчертава от оформената по нов начин предна част. Новите BMW Серия 2 Актив Турър и Серия 2 Гран Турър се разпознават по значително по-голямата бъбрековидна радиаторна решетка, внушаваща присъствие и изразителност. В предната броня доминира големият троен въздухозаборник. Той е оформен в черен цвят и подчертава широчината на автомобила. Във външните въздухозаборници са интегрирани новите опционални LED фарове за мъгла (не и при PHEV). Типично е и разположението на двойните кръгли фарове, опционално с LED или адаптивна LED технология с незаслепяващи дълги светлини. Излъчването на задната част е самоуверено. Декоративната лайстна на задната броня (само при някои варианти) акцентира усещането за широчина. Ауспуховите накрайници са с увеличен до 90 мм диаметър, като всички четирицилиндрови модели вече са с двойни ауспухови накрайници.

С новия М спортен пакет BMW Серия 2 Актив Турър и Серия 2 Гран Турър изглеждат особено самоуверени. Динамично оформената предна броня е разделена на три части, като външните въздухозаборници са оградени с гланцирани черни елементи. Задната броня също е с индивидуален дизайн с елемент в Dark Shadow, който подчертава широчината на автомобила.

Общо за BMW Серия 2 Актив Турър и Серия 2 Гран Турър се предлагат 13 лакови покрития на каросерията, сред тях два цвята неметалик (бял и черен), както и 11 лакови покрития металик. Нови са цветовете Sunset Orange и Jucaro Beige. Само за М спортния пакет е запазен цветът Estoril Blue. Програмата от алуминиеви джанти е разширена с 6 нови модела и включва джанти с размер от 16 до 19 инча (19 инча като допълнително оборудване от юли 2018 година).

При модернизацията автомобилите със седемстепенна скоростна кутия Steptronic с два съединителя или осемстепенната трансмисия Steptronic получават новия електронен селектор.

Разширените серийни седалки и новите тапицерии осигуряват още по-добро усещане при седене. На разположение са 24 комбинации на тапицериите от текстил, текстил/Sensatec, Alcantara и кожа Dakota. Изборът е разширен с комбинациите от текстил/Sensatec със сиви или оранжеви акценти (Sport Line), както и кожената тапицерия Dakota Mokka. Интериорните лайстни от алуминий, Fineline или гланцирано черните повърхности с хромирани акцентиращи лайстни предлагат множество възможности за индивидуализация. Освен базовия модел се предлагат и моделите Luxury Line, Sport Line, както и М спортен пакет.

При компактни външни размери (дължина 4,35 м) и новото BMW Серия 2 Актив Турър предлага много място за 5 пътника, повдигната позиция на седене и добър обзор. Благодарение на междуосието от 2,67 метра в интериора има и много място за краката. Осигурени са още удобно качване и слизане.

Вместимостта на багажника е 468 литра (PHEV 400 литра). Тя може да се ползва гъвкаво чрез надлъжно регулиране на задната седалка и да се увеличава до 1 510 литра (PHEV 1 350 литра) чрез сгъване на серийно разделените в съотношение 40:20:40 облегалки. Серия 2 Гран Турър е дълъг 4,57 метра и има междуосие от 2,78 метра. На задната седалка една до друга могат да бъдат монтирани до 3 детски седалки; опционалният трети ред седалки увеличава предлагането на място до 7 места и се сгъва изцяло в пода на автомобила. В зависимост от конфигурацията на седалките вместимостта на багажника е между 645 и 1 905 литра.

За BMW Серия 2 Актив Турър и Серия 2 Гран Турър се предлага широка палитра от три- и четирицилиндрови бензинови и дизелови двигатели, а за BMW Серия 2 Актив Турър и Plug-in хибридно задвижване. Двигателите могат да бъдат комбинирани с три концепции на трансмисиите: механична шестстепенна скоростна кутия, новата, използвана за пръв път при моделните семейства седемстепенна скоростна кутия Steptronic с два съединителя и осемстепенна трансмисия Steptronic. Предлага се и интелигентното задвижване на четирите колела BMW xDrive.

Всички бензинови и дизелови двигатели са от семейството агрегати на BMW EfficientDynamics с технология BMW TwinPower Turbo и са основно модернизирани. То осигурява понижаване на разхода на гориво и емисиите с до 5%, като в същото време мощността е увеличена с до 7 к.с.

BMW 225xe iPerformance Актив Турър предлага уникална в сегмента комбинация между спортен дух, икономичност и пригодност за всекидневието. Средният разход на гориво е от 2,5 до 2,3 л/100 км; това отговаря на СО2 емисии от 57 до 52 г/км. Задвижването му позволява до 45 километра електрически пробег, а благодарение на трицилиндровия BMW TwinPower Turbo и спортни динамични характеристики с неограничен обсег. Двигателят с вътрешно горене с работен обем 1,5 литра и 100 кВт/136 к.с. предава мощността си към предните колела през шестстепенна трансмисия Steptronic. Електромоторът с мощност 65 кВт/88 к.с. задвижва задните колела. Резултатът е системна мощност от 165 кВт/224 к.с. и максимален въртящ момент до 385 Нм. Електрифицираното двойно задвижване осигурява великолепно сцепление дори и при лоши метеорологични условия.

BMW Серия 2 Актив Турър и Серия 2 Гран Турър са базирани на архитектурата с предно задвижване на BMW. Като най-мощен модел BMW 225i xDrive Актив Турър със 170 кВт/231 к.с. серийно е оборудвано с интелигентното задвижване на четирите колела BMW xDrive (среден разход на гориво 6,4-6,1 л/100 км; това отговаря на СО2 емисии от 147-139 г/км). То предлага специфичните за двойното задвижване преимущества като оптимално разпределение на мощността при ускорение и в завой, най-висока сигурност на пътя, както и максимално сцепление при зимни условия или при мокра пътна настилка. С дизеловите двигатели 218d и 220d както Актив Турър, така и Гран Турър се предлагат с BMW xDrive (среден разход на гориво 5,2-4,7 л/100 км; СО2 емисии137-124 г/км).

Серия 2 Актив Турър/Серия 2 Гран Турър са оборудвани със система iDrive от най-ново поколение. В комбинация с опционалната навигационна система централният 6,5- или 8,8-инчов дисплей с висока разделителна способност е с функция тъчскрийн. С него се разширяват възможностите за управление на водача в допълнение към серийната система за управление iDrive от най-ново поколение с Touch контролер (навигационна система Plus) и интелигентно гласово управление.

С BMW ConnectedDrive серийно интегрираната в автомобила SIM карта позволява независимо от свързания смартфон една оптимална свързаност и достъп до услугите на BMW. На разположение са Real Time Traffic Information (RTTI), Time-to-Leave функцията или достъпът до автомобила чрез Remote Services. Другите акценти, който позволяват свързаност навсякъде и по всяко време, са опционалните WLAN-Hotspot и телефонията с безжично зареждане. Чрез опционалната подготовка за Apple CarPlay избрани функции на iPhone могат за бъдат ползвани безжично и комфортно в автомобила.