Начало Други Никола Цолов даде 7-мо време в квалификацията на Хунгароринг

Никола Цолов даде 7-мо време в квалификацията на Хунгароринг

1367
0
Никола Цолов
Никола Цолов, снимка Спас Генев

Никола Цолов записа най-добрата си квалификация откакто се присъедини към Формула 3. Българският състезател завърши на седма позиция в днешната квалификационна сесия на пистата „Хунгароринг“. Пилотът на АРТ Гран при успя да се справи много добре с изсъхващото трасе и записа обиколка за 1:31.809 мин. Постижението на Цолов бе с 0.7 сек. по-слабо от победителя в сесията Зак О’Съливан от отбора на Према.

Унгария приема седмия кръг от сезон 2023 в F3. Домакин на двете надпревари е Хунгароринг. Пистата е с дължина 4.381 км и е разположена недалеч от столицата Будапеща. Подобно на почти всички трасета от графика на F3, Никола Цолов е абсолютен дебютант и на тук.

Цолов даде 19-то време в тренировката за Гран при на Унгария в F3, която се проведе по-рано днес. 16-годишният състезател направи 12 обиколки в 45-минутната сесия, която бе прекратена преждевременно заради инцидент на Рафаел Виягомес. Мексиканецът излетя от трасето в участъка около завои 11 и 12, след което се удари в предпазните ограждения

Квалификацията на Хунгароринг започна при доста променливи условия. Пистата все още бе частично мокра заради дъжда, който се изля по време на първата свободна тренировка в F1. Сесията приключи непосредствено преди квалификацията в F3.

Цолов се отказа от първата си бърза обиколка на изсъхващата писта „Хунгароринг“. Подобно на повечето си съперници, той заложи на сликове още в началото на сесията. В същото време някои решиха да използват гуми за мокра писта.

Първоначално Цолов даде 14-то време. Състезателят на АРТ Гран при успя да завърши обиколка, въпреки многото жълти флагове заради различни инциденти. След това Цолов записа рекорден втори сектор и зае втората позиция. Същевременно времената започнаха да се подобряват все повече заради изсъхващата писта „Хунгароринг“.

Никола Цолов и неговият екип изчакаха максимално преди третото появяване на пистата. Българският състезател даде шесто време в заключителната фаза от квалификацията на Хунгароринг. За щастие той извади късмет, тъй като някои от неговите съперници прегряха гумите и не успя да подобрят постиженията си. В крайна сметка пилотът на АРТ Гран при бе изместен от Пол Арон (Према) и остана седми.

Цолов в крайна сметка записа най-добрата си квалификация за сезона и има голяма възможност да спечели първи точки. Младият талант си гарантира пета стартова позиция в утрешния спринт, който ще се проведе в 10:50 бг време.  Цолов също така стартира седми в основната надпревара, която ще се проведе в неделя в 9:25 бг време.