Начало Други Никола Цолов шести в първия старт на Моторланд Арагон

Никола Цолов шести в първия старт на Моторланд Арагон

136
0
Никола Цолов
Никола Цолов; снимка: Спас Генев

Никола Цолов финишира шести в първия старт на Моторланд Арагон. Този уикенд българският пилот отново участва в Еврокупа-3. Цолов изравни най-доброто си постижение от началото на сезона и добави още 8 точки към актива си.

Еврокупа-3 е шампионат с едноместни болиди, който стартира миналата година. Това е една от връзките между Формула 4 и Формула 3. Шампионатът е базиран в Испания и се явява алтернатива на европейската Формула Регионал и Евроформула Оупън

В Еврокупа-3 пилотите се състезават с болиди Tatuus F3 T-318 с модернизиран аеропакет. Тази година автомобилите имат ново шаси, интеркулер и батерии. Така те са 25 кг по леки от тези във Формула Регионал.Подоно на миналия сезон, болидите в Еврокупа-3 са с турбо двигатели Алфа Ромео-Аутотекника с обем 1.75 литра и мощност 270 конски сили и гуми Ханкук.

Този уикенд се провежда шестия кръг от сезон 2023 в Еврокупа-3. Домакин на събитието е Моторланд Арагон. Трасето е с дължина 5.345  км и разположено близо до град Алканиц в провинция Теруел. Пистата е добре позната на българския лъв, който кара тук през 2022 г.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Eurocup-3 (@eurocup_3)

Никола Цолов вече записа две предишния участия през сезон 2024 в Еврокупа-3 с тима на GRS. Българинът кара в първия кръг на Спа, както и в този на пистата Портимао, който се проведе през юни. Именно участието на Спа донесе някои последици за Никола Цолов. Българинът получи забрана да кара в предпоследния девети кръг от F3, който се провежда този уикенд на белгийското трасе

Тази сутрин се проведе тестовата сесия на Моторланд Арагон с дължина от три часа. В нея Никола Цолов даде първо време. После се проведе квалификацията, в който той остана шести. Българинът беше по-бърз от съотборниците си Исаак Бараши и Дуве Дедекер.

Самото състезание се проведе в късния следобед. Никола Цолов загуби няколко места след старта. По-късно имаше няколко инцидента, заради които се появи кола за сигурност.

В края на надпреварата Никола Цолов спечели няколко позиции и в крайна сметка финишира шести. Той остана пред своите двама съотборници. Междувременно пилотите на Кампос Хесе Караскедо, Крисчън Хо и Майкъл Шин записаха тройна победа.

Утре ще се проведе втория старт на пистата Моторланд Арагон. Той ще бъде предшестван от втора квалификация.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Eurocup-3 (@eurocup_3)