Начало Други Никола Цолов остана 29-ти в спринтовото състезание на Хунгароринг след контакт със...

Никола Цолов остана 29-ти в спринтовото състезание на Хунгароринг след контакт със съперник

1097
0
Никола Цолов
Никола Цолов, снимка Спас Генев

Никола Цолов финишира на 29-та позиция в спринтовото състезание на Хунгароринг. Българският пилот потегли 11-ти и запази позицията си в първите няколко тура. За съжаление, Никола Цолов имаше контакт със Сантиаго Рамос в обиколка №3, заради който счупи предното крило и мина през бокса. След това той се движеше в дъното на колоната и не успя да прогресира напред. Надпреварата беше спечелена от Никита Бедрид (AIX Racing), следван от съотборника му Тасанапол Интрапувашак. Последното място на подиума беше заето от Дино Беганович (Према).

Хунгароринг е домакин на осмия кръг от сезон 2024 във Формула 3. Състезанията се провеждат на добре познатата писта с дължина 4.381 км и разположена близо до Будапеща. Това е един от последните кръгове за тазгодишната кампания в поддържащия шампионат на F1.

Вчера се проведе квалификацията на пистата Хунгароринг. Никола Цолов даде второ време и записа най-добрия си резултат в такава сесия. Това му отреди старт на първа редица за основната надпревара в неделя. Днес той ще стартира от 11-та позиция заради правилата за обърната стартова решетка.

Времето преди началото на спринта на Хунгароринг беше сухо и топло. Над трасето имаше малко облаци, но нямаше опасност за дъжд. Температурните стойности бяха малко по-ниски в сравнение с вчерашния ден. Тогава температурата на асфалта беше 50 градуса по Целзий.

Пилотите от Формула 3 направиха общо две загряващи обиколки заради неправилно позициониране на някои болиди. Следователно състезателната дистанция беше скъсена с една обиколка

Бедрин имаше най-добра стартова реакция. Пилотът с италиански лиценз изпревари протежето на Ферари Дино Беганович. Зад тях бяха Войзин, Интрапувашак, Трамниц, Форнароли и др. Никола Цолов имаше добро потегляне и не загуби нито една позиция.ю

В края на първата обиколка имаше инцидент с участието на няколко пилоти от Формула 3. Матиас Загарета (Jenzer Motorsport) получи поражения в окачването и отпадна. Това предизвика кратка поява на виртуална кола за сигурност.

Спринтът на Хунгароринг беше рестартиран в третата обиколка. Бедрин поведе, следван от Беганович, Интрапувашак, Трамниц, Менсъл, Войзин, Форнароли, Ван Хюпен, Мегатуниф и Браунинг. Никола Цолов се движеше 11-ти и водеше битка със Сантиаго Рамос от тима на Трайдънт.

В четвъртата обиколка Никола Цолов имаше контакт с Рамос. В резултат на това българинът счупи предното крило, а неговият съперник спука гума. Двамата влязоха в бокса и потънаха в класирането. По този начин Цолов отпадна от борбата за местата в топ 10. Българският пилот получи и наказание от 10-секунди заради случилото се с Рамос.

Никола Цолов заемаше 28-ма позиция след връщането си на пистата. Пилотът на АРТ Гран при имаше огромно изоставане спрямо водещата група. Отпред Бедрин се защитаваше от атаките на Беганович. Протежето на Ферари направи неуспешна атака и излезе извън трасето. От това се възползва Интрапувашак, който зае второто място.

В крайна сметка Никола Цолов финишира 29-ти в днешния спринт на Хунгароринг. Пилотът на АРТ Гран при загуби позиция от Рамос в последните обиколки. Същевременно победата грабна Никита Бедрин, следван от Тасанапол Интрапувашак и Дино Беганович.