Начало Избрани Норис: Летяхме през цялото състезание

Норис: Летяхме през цялото състезание

744
0
Ландо Норис
Ландо Норис, снимка Пирели

Ландо Норис спечели състезанието за Голямата награда на Сингапур. Пилотът на Макларън потегли от полпозишън и водеше във всяка една обиколка на пистата Марина Бей. По този начин Норис записа трети успех в кариерата си и продължава борбата за световната титла.

Норис показваше отлично темпо от началото на състезателния уикенд в Сингапур. 24-годишният пилот беше най-бърз във втората и третата свободна тренировка. После той спечели по безапелационен начин квалификацията и даде сериозна заявка за днешния ден.

Състезателят на Макларън потегли отлично и запази водачеството след преминаване на първите няколко завоя. После той се движеше с много силно темпо и бързо започна да отвара разлика спрямо съперниците си.

Норис направи единствения си питстоп в средата на Гран при на Сингапур. Британецът се върна на първо място и продължи да доминира на пистата. Макар да водеше с убедителен аванс, Норис допусна няколко грешки и беше на косъм от катастрофа. В крайна сметка той успя да успокои малко карането си и стигна пръв до карирания флаг

„Беше невероятно състезание“, каза Норис. „Няколко твърде много близки ситуации. Имах няколко малки момента в средата на борбата, но всичко беше добре контролирано.“

„Автомобилът беше мега, можех да натискам. Летяхме през цялото състезание. В края можех просто да се отпусна и да закарам колата до финала. Беше хубаво, но много трудно. Малко съм задъхан, но пък беше много забавно“, добави пилотът на Макларън.

Климатичните условия в Сингапур винаги превръщат тази надпревара в една от най-тежките през годината от физическа гледна точка. Норис призна, че почти е припаднал след развяването на карирания флаг.

„Беше подобно на това в Катар миналата година. Не ми беше лесно. Можех да го приема много по-леко. В момента съм малко замаян, но всичко е наред. „Не исках да имам малка преднина. Исках да имам възможно най-голямата преднина. Това беше добро забавление“, заключи Ландо Норис.

Благодарение на този успех Норис записа трета победа в кариерата си и първа на територията на Азия. Състезателят на Макларън също така смъкна още 7 точки от изоставането спрямо Верстапен.

Съотборникът на Норис Оскар Пиастри финишира трети. Австралиецът направи не толкова добро потегляне и беше задминат от Нико Хюлкенберг. Пиастри бързо успя да се справи с германеца и започна да гони Джордж Ръсел

Пиастри направи дълъг стинт със средно твърдите гуми на Пирели и отложи максимално единствения си питстоп. После той изпревари с лекота Ръсел и пресече трети старт-финалната линия. По този начин пилотът на Макларън записа трети пореден подиум.

„Беше добро състезание и добро възстановяване след квалификацията. Вчера не беше най-добрият ми следобед. Да съм на подиума е страхотен резултат“, каза Пиастри.

„Имахме много бърза кола и добра стратегия, която ни позволи да изпреварим Мерцедес. Голямо благодаря на отбора. Колата беше наистина феноменална този уикенд.“

„Опазих се от стените. С Джордж бяхме много близо в първия завой. След като стигнах до третото място имах огромна разлика пред себе си и не исках да поемам много рискове. Докоснах достатъчно стени последните два уикенда“, добави пилотът на Макларън.

Шефът на Макларън Андреа Стела също беше много доволен от победата на Норис и подиума на Пиастри. Италианецът дори се надява британецът да спечели още няколко старта с такава преднина.

„Надявам се, че ще имаме още няколко такива победи в следващите състезания“, каза Стела „Напълно заслужено първо място за  Ландо. В интерес на истината, той беше много бърз през целия уикенд.“

„Вчера той беше много предпазлив в обиколката си за Q3. Смятахме, че той можеше да кара още по-бързо, ако натиска на 100 %. В крайна сметка всичко се събра този уикенд.“

Стела предупреди, че за тима няма да е толкова лесно в следващите стартове.

„Няма да е толкова лесно в следващите няколко състезания, но е много обещаващо. Също така е обещаващо, че Оскар намери начин да победи двата Мерцедеса днес и се върна на подиума. Това са много точки за шампионата при конструкторите за шампионата на пилотите, който все още продължава. Мисията продължава“, заключи шефът на Макларън.