Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Норис планирал да пусне Пиастри в последния тур, но го направил по-рано,...

Норис планирал да пусне Пиастри в последния тур, но го направил по-рано, за да не изглежда като идиот ако се появи сейфти кар

5573
0
Ландо Норис
Ландо Норис; снимка: Спас Генев

Ландо Норис планирал да пропусне съотборника си Оскар Пиастри да спечели Гран при на Унгария в последния завой на последната обиколка от състезанието. Отборът на Макларън взе такива стратегически решения по време на надпреварата, че вкара в бокса първо британския си пилот, остави австралиеца (който водеше) още два тура на пистата и накрая Пиастри излезе зад съотборника си. От питуола водиха продължителна дискусия с Норис да пусне Оскар, която предизвика куп негативни емоции и у пилотите, и у зрителите. Накрая англичанинът отстъпи първото място и го стори по-рано, отколкото искал, сподели самият той след финала.

„Аз знам какво ще направя и какво няма да направя. Разбира се, че ще поставя под въпрос нещата и ще споря. Точно това и направих. Щях да изчакам до последния завой на последната обиколка, но тогава ми казаха, че ако внезапно се появи кола за сигурност и не успея да пропусна Оскар, ще изглеждам малко като идиот“, коментира Норис

„Съгласих се с гледната точка на екипа и го пуснах някъде… не знам, две обиколки преди края или нещо такова. Просто след това веднага му дадох път“, продължи Норис.

„Подобни ситуации има във всички спортове. Можете да правите каквито изводи желаете от чутото (по радиото) и от това, което си мислите, че знаете. Но аз съм наясно, че щях да му дам позицията при всички положения освен ако те не си променяха мнението. Те не го сториха, така че всичко е наред. Аз загубих победата на старта. Знам, че всички ще искат да говоря как съм изгубил после (при пропускането), но не е така. Влязох пръв в бокса и по принцип това е пресичаща стратегия. Отборът ми подари тази позиция и аз я върнах. Това е“, допълни Норис.

Шефът на Макларън в F1 Андреа Стела е бил убеден през цялото време, че Норис ще даде първата позиция на Пиастри, заяви самият той. Ръководителят на екипа отбеляза, че е наясно какъв отборен играч е Ландо.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)