Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Норис с $14 млн. годишна заплата от Макларън

Норис с $14 млн. годишна заплата от Макларън

1013
0
Ландо Норис
Ландо Норис; снимка: Макларън

Ландо Норис ще получава по 14 милиона долара годишна заплата според новия си договор, който сключи с Макларън. 22-годишният британски пилот се разбра с отбора от Уокинг да кара за тима до края на 2025 г. Досега той взимаше $5 млн.

Норис твърди, че парите са важен, но не водещ за него фактор, когато взима решения за бъдещето си. Той обясни също така, че не се грижи сам за делата си, а е създал група от доверени хора.

„С мениджъра ми Марк Бериман сме от почти 10 години заедно, още от картинга. Той е основният човек – води всички разговори. Баща ми и още много хора зад кулисите вършат много работа по договорите. Цял екип са, имам им вяра и те също се занимават“, каза Норис.

Пилотът обясни, че е водил разговори и с други отбори преди да реши да остане в Макларън. Според него тимът от Уокинг е възможно най-добрият вариант за него и като състезател, и като човек.

Шефът на тима Андреас Зайдл пък заяви, че в договора няма клаузи, позволяващи на Норис да напусне по-рано

Подобни спекулации се появиха заради дължината на споразумението. Ландо вече изкара три години в Макларън като титуляр и му предстоят още четири сезона според новия контракт.

„Красотата на това споразумение е, че няма измъкване – и за двете страни. Това е важно послание и за самия тим. Показва, че заедно ще работим, както и че си имаме доверие едни на други. Ние от една страна вярваме в таланта на Ландо, а той от друга – в нашите възможности за прогрес“, коментира Зайдл.

Самият Норис отбеляза, че осъзнава необичайното в сключването на нов договор. Предишното му споразумение щеше да изтече в края на 2022 г. То даваше възможност да види как са се справили в Макларън и в останалите отбори с новите правила.

„Знам, че има шанс други отбори да са направили големи стъпки напред, а ние може да отстъпим. Но не мисля, че трябва да се тревожа за такива неща в момента. Понастоящем не сме наясно относно разпределението на силите. Може единствено да се ориентираш в някаква степен по слухове и споделена в интервюта информация. Каквото и да се случи обаче, то не означава, че ще имаме проблеми през следващите пет до десет години. Вярвам, че дори сезонът ни да е по-труден – не мисля, че ще е такъв, дори съм уверен, че няма да е, но всичко ще потръгне, когато трябва и когато аеротунелът ни заработи“, допълни Норис.

Представянето на новия болид на Макларън за сезон 2022 е днес от 21 часа българско време.