Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бивш шеф на F1 екипи с нови обвинения към Рейсинг Пойнт и...

Бивш шеф на F1 екипи с нови обвинения към Рейсинг Пойнт и критики към Ферари

4336
0
Ланс Строл, Серхио Перес, Рейсинг Пойнт
Ланс Строл и Серхио Перес; снимка: Рейсинг Пойнт

Тимът на Рейсинг Пойнт е използвал при конструирането на болида си 60-процентов модел за аеротунел и демонстрационен автомобил на Мерцедес, твърди бившият шеф на екипи от Формула 1 Колин Колес. Той оглавяваше различни екипи по време на кариерата си – Мидланд, Спайкър, Форс Индия, Испания Рейсинг, Катерам. Колес обясни в интервю за немския телевизионен канал Sport 1, че кола не може да се копира от снимки.

„И не става дума само за кутиите за отвеждане на въздух към спирачките, а за цялата концепция на колата. Не е копирана от снимки. Имали са определени данни. Освен това ми казаха, че са разполагали с 60% модел за аеротунел и демонстрационен автомобил, от които части са били сканирани и след това превръщани в CAD модели. Иначе концепцията не би сработила“, обясни Колес.

Според родения в Румъния немски гражданин в Даймлер трябва и да проверят връзките между спортния директор на Мерцедес Тото Волф и Лорънс Строл.

„Аз бих се запитал какво прави шефът на тима от Бракли всяка ваканция на яхтата на Строл или е в Гщаад. Личното ми мнение е, че имат много, много близка връзка. Но то е споделено и от мнозина други“, обясни той.

Колес критикува и Ферари, заявявайки, че Скудерията няма да спечели титла през следващите 10 години

„[Матия] Биното е прекрасен инженер, но не и шеф на отбор. Лично според мен един инженер не може да е и ръководител на екип. Познавам го лично. Той е човек на числата, не на чувствата. Няма топлота. Тези техници не познават психологическата страна (на работата).“

„Един от проблемите е как уволниха Себастиан Фетел. Това има значение. „Скъсаха“ твърде рано и си унищожиха целия сезон. Проблемите започнаха преди няколко години. Себастиан не спечели титлата и загуби подкрепата на отбора. Това бяха първите проблеми във връзката. Необходимо е един отбор да разчита на първия си пилот, ако иска да вземе титлата. И това трябваше да е Фетел.“