Начало Автомобилни новини Новият Ford Fiesta печели международната награда за дизайн

Новият Ford Fiesta печели международната награда за дизайн

299
0

Изцяло новата Fiesta е един от най-стилните автомобили в света. Това е присъдата на 28 водещи специалисти и експерти от 19 страни, които наградиха впечатляващия модел на Ford с престижното международно отличие за продуктов дизайн „red dot”.
Професионалистите от журито определиха стила на Fiesta като иновативен и динамичен.
Наградите „red dot” са сред най-престижните по рода си програми в цял свят и се присъждат ежегодно от германския Център за дизайн на Северен Рейн Вестфалия, находящ се в град Есен.
Независимото жури оценява кандидатите чрез серия от критерии, между които – иновативност, стил, функционалност и качество. През 2009 година се получиха 3231 заявки от 49 страни. Ford Fiesta е един от продуктите, отличени от „red dot” за изключителен дизайн.
Организаторите на конкурса претендират, че техните отличия са международно признат етикет за качество в областта на изключителните дизайнерски постижения. Представянето е в три категории: продуктов, комуникационен и концептуален дизайн, като в рамките на всяка от тях се покриват 17 продуктови нива с огромно разнообразие от продукти, от мебели до каравани, часовници и компютри.
Автомобилни носители на наградата досега са Maserati Quattroporte, Mercedes R класа и Lamborghini Murcielago Roadster.
Щастливи сме не само, че завоювахме тази важна награда, но и защото обогатяваме списъка от отличия на новата Fiesta, сподели Мартин Смит, Главен директор по дизайна във Ford of Europe. Много окуражаващо е обстоятелството, че нашата нова малка кола изпъква с новаторския си и експресивен стил в очите на най-авторитетните професионалисти в света.
Изследванията показват, че клиентите и в Милано, и в Пекин, и в Ню Йорк поставят външния вид сред приоритетните си критерии за избор. Новата Fiesta притежава това предимство, наред с изключителното си качество.
Наградата за дизайн „red dot” е най-новата във внушителния списък призове на новия малък Ford. Сред най-новите са „Кола на годината 2009” на британското списание „What Car?”, „Кола на разума 2009” за Fiesta ECOnetic от читателите на сп. „Guter Rat” и „SUPERillu”, Германия, като оценка за изключителното съотношение цена спрямо качество, икономичност и екологичност. В началото на месеца Fiesta стана един от тримата финалисти в конкурса Световна кола на 2009 г., като победителят ще се обяви в началото на април в Ню Йорк.
Ford Fiesta отдавна е синоним на дизайн, качество и стойност. Благодарение на атрактивния си кинетичен дизайн и всепризнатата си динамичност при управление, днешната Fiesta извежда до ново ниво наследените от своите предшественици през последните три десетилетия достойнства.
Новият и експресивен стил на кинетичния дизайн характеризира новата Fiesta и я въвежда в обновеното и модерно семейство на автомобили Ford, обяснява Мартин Смит. Това е езикът, който визуализира водещите динамични качества на колите на синия овал чрез дързък, уверен и индивидуален дизайн.