Начало Автомобилни новини Новият Opel Astra с максималната оценка от пет звезди за безопасност в...

Новият Opel Astra с максималната оценка от пет звезди за безопасност в тестовете Euro NCAP

122
0

Изключителна сигурност: Новата Astra изпълнява изключително високите критерии в оценката за безопасност

Aктивните облегалки за глава осигуряват най-високото ниво на защита срещу ефекта на камшичния удар

Oтлично поведение при сблъсък благодарение на извънредно устойчивото пътническо пространство

Euro NCAP даде най-високата присъждана досега оценка за активните облегалки за глава на Astra, осигуряващи защита от ефекта на камшичния удар. Това е особено важно тъй като травмите от този ефект са най-често срещаното нараняване на пътниците при удар в задната част на автомобила. Активната система на облагалките за глава на Opel е неразделна част от водещите в автомобилната област седалки на марката, които сами по себе си са изключителна технологична новост. Системата е изцяло самовъзстановяваща се и не изисква специална пренастройка след активиране при удар на автомобила отзад.

Към момента Euro NCAP дава една обща оценка на автомобила, която може да включва максимум пет звезди. Броят на звездите отразява представянето на автомобила в четири отделни области – защита на възрастните пътници, безопасност на децата в купето, защита на пешеходците и системи, повишаващи нивото на безопасност. Общата оценка се формира чрез точкуване в четирите области, като специално внимание се отделя на това нито една от тях да не бъде пренебрегвана.

Astra се представя много добре по отношение на защитата на пътниците на предните седалки при фронтален удар. Специалистите от NCAP са присъдили допълнителни точки и благодарение на факта, че Electronic Stability Controlplus – електронна система, подобряваща стабилността на автомобила на пътя чрез ранно откриване и намаляване на опасността от загуба на контрол върху управлението, се предлага като серийно оборудване на пазарите във всички 27 страни, в които са валидни оценките на Euro NCAP, както и в Норвегия и Швейцария.

“Марката Opel конструира, разработва и произвежда едни от най-безопасните автомобили в света. Tова не е просто мнение, а факт, потвърден от резултатите на независими организации за контрол на сигурността,” отбелязва Ханс Демант, Управляващ директор на Adam Opel GmbH.

Конструкцията на каросерията и системите за защита на пътниците на новата Astra са подготвени за изпълнението на изискванията на настоящите и бъдещи норми в това отношение не само в Европа, но и в целия свят, предлагайки оптимална защита в реални пътни условия.

Сред множеството системи за безопасност на Astra са новите модернизирани двойни устройства за притягане на предпазните колани при удар, които спомагат за постигане на превантивна защита от травми, задържайки тазовата част от тялото на пътника сигурно фиксирано по време на удар, премахвайки необходимостта от използване на скъпи и тежки въздушни възглавници за защита на коленете и освобождавайки свободно пространство за съхранение на багажа на пътниците.

Сред другите системи за пасивна безопасност, които могат да се открият в новата Astra са шестте въздушни възглавници, интелигентната система, сигнализираща при наличието на незакопчан предпазен колан и възможността за дезактивиране на въздушната възглавница на пътника до водача, позволяваща безопасен монтаж на детско столче на това място. Други серийни за модела системи за сигурност са ABS с многобройни функции за подпомагане на водача, система за контрол на сцеплението, ново поколение ESPPlus, , адаптивни стоп-светлини, адаптивна система на предните светлини Adaptive Forward Lights (AFL+) и използващата видеокамера система Opel Eye.

Изключително стабилното пътническо пространство спомага за постигане на отлични защитни характеристики на поведението при евентуален удар

Кoнцепцията за пасивна безопасност в Astra почива на основата на стабилната пътническа клетка, изпълнена предимно от елементи от високоякостни стомани и конструирана от инженерите на Opel така, че да осигури минимална деформация и максимално жизнено пространство за пътниците в случай на удар. Предната и задната част от купето са заобиколени от деформационни зони, които променят формата и обема си по контролиран начин, осигурявайки максимална защита.

Конструкцията на предната част съдържа три контура за отвеждане на енергията от удара, включващи допълнителната рама на ходовата част, която може да издържи дори в случай на челен удар с висока скорост, разпределяйки и отвеждайки безопасно енергията от удара. При защитата от страничен удар, където инженерите нямат възможност да формират масивна деформационна зона, натоварването от удара се разпределя благодарение на коравата странична структура. Във вратите са използвани усилени елементи от свръхвисокоякостна стомана, разположени диагонално така, че средната странична колона, изпълнена също от стомана с най-висока степен на якост, праговете и напречните елементи на пода и тавана работят заедно за разпределение на енергията от сблъсъка.

Инженерите са работили също за системно подобряване на безопасността на пешеходците, осигурявайки достатъчно свободно пространство над всички твърди и неподатливи елементи под предния капак, който е конструиран така, че да осигури едновременно нужната стабилност и защита за главите на пешеходците в случай на удар. Astra получи максимален брой точки в една от подкатегориите на тестовете NCAP, тъй като бронята с абсорбиращи енергията пенополимери осигурява защита на долните крайници на пешеходците в случай на удар по почти цялата широчина на каросерията на автомобила.

Защита на децата в автомобила

В категориите за фронтален и страничен удар в тестовете на NCAP, Astra получи максимален брой точки за защита на използвания при симулациите манекен на 3-годишно дете. Tози резултат е постигнат отчасти благодарение на специално разработеното детско столче Opel Child Seat, осигуряващо надеждна защита при страничен и фронтален удар. В допълнение към системата за монтаж ISOFIX, столчето Opel Child Seat се отличава с допълнителен фиксиращ елемент в горната част, гарантиращ надеждно закрепване на столчето към облегалката на задната седалка. Точките за монтаж ISOFIX са разположени на двете външни места на задната седалка. Въздушната възглавница на мястото на пътника до водача също може да бъде дезактивирана с цел безопасен монтаж на детско столче на това място.

Цялостна и хармонична стратегия за безопасност

Инженерите на Opel са синхронизирали работата на системите за пасивна и активна безопасност на новата Astra в една цялостна и хармонична защитна стратегия. Много от модерните технологични решения са водещи в компактния сегмент на автомобилния пазар и осигуряват възможно най-висока степен на защита.

Meрките в помощ на водача включват:

• Advanced Adaptive Forward Light (AFL+) – адаптивна система на предните светлини със следване на кривата на завоя, която настройва и насочва светлинния сноп оптимално в зависимост от конкретните условия на пътя и метеорологичната обстановка. AFL+ разполага с девет функции, които спомагат водачът да вижда по-добре пътя в различни усложнени ситуации – например, в случаите, когато се движи в завой или по второстепенен път нощем.

• Opel Eye – система за разпознаване на хоризонталната и вертикалната маркировка и предупреждение в случай на неволно напускане на лентата за движение

• Automatic Lighting Control – автоматично включване на светлините при ниска осветеност

Мерките за активна безопасност, осигуряващи на новата Astra отлична динамика и сигурност в поведението на пътя, предотвратяващи предпоставките за възникване на критични ситуации и произшествия включват:

• Electronic Stability Controlplus, която може да окаже стабилизиращо въздействие на до три от колелата.

• FlexRide, мехатронната система на ходовата част на Opel, включваща Adaptive Stability Technology и способна да се адаптира автоматично, бързо и оптимално към преобладаващите в конкретната ситуация условия на пътя

• Brake Assist – система за подпомагане на водача в условия на внезапно спиране

• Система за контрол на сцеплението с пътя с въздействие върху управлението на двигателя и спирачките.

В допълнение към стабилното пътническо пространство и шестте въздушни възглавници, Astra предлага следните мерки за пасивна безопасност:

• Aктивни облегалки за глава, предотвратяващи опасността от травми вследствие ефекта на камшичния удар

• Двойни устройства за притягане на предпазните колани

• Устройства за ограничаване на усилието в предпазните колани, които освобождават затягането след момента на удара с цел намаляване на опасността от травми на гръдния кош

• Pedal release system – система за освобождаване на педалите при удар, намаляваща опасността от нараняване на краката на водача

• Елементи против ефекта на „гмуркането” на всички седалки, които предотвратяват възможността тялото на пътника да се плъзне под предпазния колан

• Обезопасена кормилна колона, поглъщаща енергията на удара

Сред предупредителните системи за безопасност са:

• Aдаптивни спирачни светлини, които преупреждават движещите се зад Astra в случаите на внезапно спиране или на задействане на антиблокиращата система на спирачките при скорост над 30 км/ч.

• Aвтоматично изключване на горивната помпа, което предотвратява опасния теч на гориво в случай на пътнотранспортно произшествие

• Предупредителни светлини, които се включват автоматично след инцидент на пътя с удар

• Aвтоматично включване на вътрешното осветление, осигуряващо незабавно ясна видимост за пътниците и спасителните екипи в случай на произшествие.