Начало WRC News Нювил води с 6,4 сек пред Ожие в Централноевропейското рали

Нювил води с 6,4 сек пред Ожие в Централноевропейското рали

17
0
Тиери Нювил
Тиери Нювил; снимка: Хюндай

Тиери Нювил води след първия пълен ден на Централноевропейското рали, което е 12-ти, предпоследен кръг от световния рали шампионат (WRC)за 2024 г. Надпреварата започна вчера с две отсечки и днес продължи с 8 състезателни дистанции. На 6,4 сек зад белгийския пилот на Хюндай е Себастиен Ожие (Тойота). Трети е От Танак, също зад волана на i20 N, който изостава със 7,8 сек от съекипника си. Трудните асфалтови отсечки в Чехия и Германия бяха сериозно предизвикателство за екипажите.

Ожие поведе след двете отсечки в четвъртък, но отиде зад Нювил след третата петъчна отсечка. Тиери на няколко пъти се изпързаля по хлъзгавата настилка, покрита с листа. Веднъж и се удари, но повредите не бяха фатални и успя да продължи.

„Радвам се да съм в тази позиция в края на деня. Лесно е да сбъркаш по тези отсечки и знаех, че единственото важно нещо е да стигна до края на етапа“, коментира Нювил

„Сутринта условията бяха крайно сложни, особено с мъглата по пътя. В края на деня вече беше доста хлъзгаво, заради което и играхме на сигурно. Чувствах се комфортно в колата, битката бе интересна. Сега желанието ни е да се възползваме от позитивите утре, когато отсечките ще са напълно различни“, допълни белгиецът.

Танак сподели, че денят е бил положителен за него и се е наслаждавал на отсечките в гората.

„Колкото по-трудни бяха условията, толкова по-добре вървеше колата. Утрешните дистанции имат много пресечки като същевременно са бързи. Ще се постараем да извлечем максимума“, коментира Танак.

Хюндай е с два автомобила в топ 3, но претърпя удар в борбата за титлата при конструкторите заради катастрофа на Андреас Микелсен. Норвежецът изхвърча от пътя в петата отсечка и автомобилът му пострада сериозно.

Ожие каза, че не е бил достатъчно бърз, за да поддържа темпото на Нювил

„Наясно сме, че може да е сложно като не стартираш в челото, но организаторите са свършили добра работа. Сутринта две грешки ни костваха няколко секунди. Загубихме време и заради мръсотия и листа по пътя. В края на деня рискувахме малко повече и останахме близо до лидерската позиция“, каза Ожие.

Четвърти в подреждането е Елфин Еванс, следван Такамото Кацута, Сами Паяри, Адриен Фурмо, Грегоар Мюнстер, Николай Грязин, Оливър Солберг.