Начало Рали Отбелязват постиженията на Ари Ватанен по време на рали Уелс

Отбелязват постиженията на Ари Ватанен по време на рали Уелс

83
0

Постиженията на Ари Ватанен в рали спорта ще бъдат отбелязани по време на последния WRC кръг за тази година – в Уелс (13-16 ноември).

Организаторите на надпреварата създадоха инициативата „Rally Legend”, която ще се проведе тази година за първи път. В рамките на събитието ще бъдат отбелязвани и чествани животът, кариерата и резултатите на герои от историята на рали спорта.

Ватанен, който спечели британския кръг от световния шампионат точно преди 30 години – през 1984 г. с Пежо 205 T16, ще присъства на състезанието.

– Едва ли е нужно да казвам каква огромна чест е да бъда избран за първата личност в „Rally Legend” инициативата на рали Уелс – призна 62-годишният бивш пилот. – Това доказва връзките ми с тази надпревара и страната. Винаги сме имали добри взаимоотношения с британците. Те ме карат да се чувствам като у дома и се надявам да направим добро шоу за тях. Тук винаги са ме приемали страхотно и нямам търпение да се върна през ноември.

Ватанен става пръв британския рали шампионат през 1976 и 1980 г., печелейки огромна популярност сред запалянковците на Острова. При взимането на втората титла навигатор му е Дейвид Ричардс, който по-късно оглавява Астън Мартин и Продрайв. Двамата са екипаж и през 1981 г., когато триумфират в световното първенство.

– Наистина обичах [Форд] Ескорт-а (с който се състезава по онова време – б.а.) – разказа Ватанен. – Чувствах, че мога да направя всичко с тази кола. Беше ми абсолютно по мярка. Още бях млад, не се страхувах от нищо. Чувствах се непобедим. Всичко ми се получаваше, случваше се напълно естествено. Обръщах Ескорт-а съвсем настрани. Имаше толкова моменти, в които едва спасявах ситуацията, а ако можех да хвърля поглед към феновете, виждах как гледат с отворена уста. Аз се смеех зад балаклавата.

За 1984 г. Ари е с нов навигатор – Тери Хариман – и се присъединява към тима на Пежо. Кара 205 T16, с която кола и печели във Великобритания:

– Не мина без драма, тъй като обърнахме автомобила в Уелс. Мислех, че всичко е приключило, тъй като изглеждаше като че ли сме се приземили в блато. Беше ужасно. Но изведнъж се появиха някакви хора и се оказа, че можем да върнем колата на пътя, след което пак потеглихме. Тази победа означаваше много за мен. Типично за мен едва не провалихме всичко, но в крайна сметка спечелихме.

Голяма катастрофа през следващия сезон в Аржентина на практика слага край на кариерата на Ватанен. След това той се състезава в класически и други ралита, но вече като странична дейност.