Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Официално: Джеймс Алисън напусна Ферари

Официално: Джеймс Алисън напусна Ферари

201
0
Джеймс Алисън

Досегашният технически директор на Ферари Джеймс Алисън напуска тима с незабавен ефект, обявиха от Скудерията. Британецът се присъедини към тима през лятото на 2013 г., но след липсата на успехи в последно време и проблемите в семейството на Алисън се стигна до раздялата на двете страни, за която се говореше от около седмица.

Според спекулациите причина за раздялата са влошените отношения между президента на Скудерията Серджио Маркионе и британеца заради незадоволителните резултати на екипа от началото на сезона. Двамата имали различия в мисленето и стратегията за развитието на тима, както и относно методите на работа.

А смъртта на съпругата на Алисън преди няколко месеца и нуждата той да бъде по-близо до децата си окончателно влошили отношенията му с Маркионе. Така се стигна до предсрочно прекратяване на договора на Алисън, който бе до края на 2017 г.

Алисън ще бъде заменен от Матиа Биното, който досега работеше в департамента по двигателите. Той се присъединява към Ферари през 1995 г. като тестови инженер по двигателите, а след това заема подобна позиция в състезателния отбор от 1997 до 2003 г. След това през 2009 г. става шеф по двигателите и системата KERS, преди да се издигне до позицията главен оперативен директор по задвижващите системи в края на 2014 г.

”Тимът иска да благодари на Джеймс за неговата ангажираност и жертви, които е направил за екипа в прекараното време заедно и му пожелава успех и спокойствие в бъдещите му начинания”, заяви спортният директор на Ферари Маурицио Аривабене.