Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Официално: Райконен няма да бъде пилот на Ферари през 2019 г., преминава...

Официално: Райконен няма да бъде пилот на Ферари през 2019 г., преминава в Заубер

199
0
Кими Райконен

Кими Райконен няма да бъде пилот на Ферари през 2019 г., обявиха официално от тима. Финландецът ще кара през следващия сезон в Заубер, като е подписал 2-годишен договор с тима, воден от Фредерик Васьор. Именно със Заубер той дебютира в спорта през 2001 г.

„За всички тези години приносът на Кими за тима като пилот и човек беше фундаментален, се казва в съобщението на Ферари. – Той изигра решаваща роля за израстването на тима и винаги беше страхотен отборен играч.

Като световен шампион за Скудерия Ферари, той винаги ще бъде част от историята на тима и от семейството ни. Благодарим на Кими за всичко и желаем на него и семейството му успехи в бъдеще.“

„Да подпишем с Кими Райконен като пилот представлява важен стълб в нашия проект и ни доближава по-близо до целта ни да направим значителен прогрес като отбор в близко бъдеще, каза Васьор. – Неоспоримият талант и огромен опит на Кими в F1 не само ще допринесе за развитието на колата ни, но ще ускори растежа на тима ни като цяло.“

Райконен дебютира в F1 през 2001 г., а още на следващия сезон бе привлечен в Макларън от Рон Денис. Той остана в Уокинг до края на 2006 г., след което премина във Ферари. Още в първия си сезон със Скудерията той спечели световната титла след драматична битка с пилотите на Макларън.

През 2008 г. допринесе за титлата при конструкторите на тима, а след края на 2009 г. се оттегли от спорта, преминавайки в WRC. Там се състезава в следващите 2 г. без особен успех, след което през 2012 г. се върна в F1 с Лотус. За новия си отбор постигна силни резултати и 2 победи, след което за 2014 г. се завърна във Ферари.