Начало Избрани Официално: Даниел Рикиардо напуска Виза РБ, Лоусън ще кара до края на...

Официално: Даниел Рикиардо напуска Виза РБ, Лоусън ще кара до края на сезон 2024

762
0
Даниел Рикиардо
Даниел Рикиардо; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Даниел Рикиардо напуска отбора на Виза РБ, съобщиха официално от отбора. За подобно развитие се говори от известно време, но едва днес отборът съобщи новината.

„Всички във VCARB искаме да благодарим на Даниел за упоритата работа през последните два сезона с нас… Даниел бе истински джентълмен и на пистата, и извън нея и винаги бе усмихнат. Той донесе огромен опит и талант в отбора ни. Имаше фантастично отношение, което помогна на всички да се развием и да изградим по-сплотен отборен дух. Даниел ще ни липсва, но винаги ще има специално място в семейството на Ред Бул“, заяви шефът на Виза РБ Лоран Мекис.

Минути по-късно бе потвърдено официално, че Лиам Лоусън ще заеме мястото на Рикиардо. Уебсайтът на Виза РБ бе обновен с информацията и снимки на новозеландския пилот още преди официалното съобщение

Новината означава, че Гран при на Сингапур бе последната надпревара в кариерата на Даниел Рикиардо във Формула 1. Той заяви наскоро, че не води разговори с други отбори. Сподели също така, че не би останал в спорта като резервен състезател на Ред Бул. Миналата година го направи с идеята да се върне в отбора от Милтън Кийнс. Тъй като това не стана обаче, австралиецът няма желание да кара другаде.

35-годишният Рикиардо дойде от академията на Ред Бул за млади пилоти. Той дебютира във Формула 1 в Гран при на Великобритания през 2011 г. Бе даден под наем на Испания Рейсинг. През 2012 и 2013 г. бе пилот на Торо Росо. След това в продължение на три години кара за Ред Бул. Последваха два сезона в Рено и още два в Макларън. Остана без място, след като се съгласи да прекрати предсрочно договора си с тима от Уокинг. Върна се в F1 като резервен пилот на Ред Бул преди да стане отново титуляр в Алфа Таури/Виза РБ. В кариерата си има 8 победи, общо 32 подиума, 3 полпозишъна, 17 най-бързи обиколки, 1329 точки.

Лиам Лоусън ще седне в кокпита като съотборник на Юки Цунода от Гран при на САЩ

Той ще се състезава за тима от Фаенца в оставащите шест кръга от световния шампионат за 2024 г. Новозеландецът е резервен пилот на Ред Бул от 2022 г. Дебютира в Гран при миналата година, когато Рикиардо счупи кости на ръката при катастрофа на пистата Зандвоорт.

„Използвам възможността да приветствам Лиам. Той вече познава отбора добре. Кара за нас миналия сезон и справи в трудни обстоятелства, така че няма да е трудно да влезе в ролята си. Страхотно е да се наблюдава как млад талант от семейството на Ред Бул прави следващата стъпка“, коментира Мекис.