Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Официално: Хаас потвърди привличането на Окон

Официално: Хаас потвърди привличането на Окон

1314
0
Естебан Окон
Естебан Окон; снимка: Алпин

Хаас официално обяви привличането на Естебан Окон. Французинът подписа многогодишен договор с американския отбор, който започва от 2025-та. Окон ще си партнира с Оливър Беърман.

Окон гарантира бъдещето си в F1. 27-годишният пилот подписа договор с Хаас. Той е с продължителност от поне две години и влиза в сила от следващия сезон. Окон идва на мястото на Кевин Магнусен, който напуска за втори път тима в края на сезона.

Еднократният победител в F1 ще си партнира с протежето на Ферари Оливър Беърман. По-рано тази година младият британец направи дебюта си в световния шампионат на мястото на Карлос Сайнц. Беърман финишира седми на пистата в Джеда и направи страхотно впечатление.

В Хаас Окон ще се събере отново с Аяо Комацу. Японецът беше състезателен инженер на французина при първия му тест с болид на Лотус в края на 2014 г. Заедно с Окон беше тогавашният шампион в сериите GP3 Алекс Лин

„Развълнуван съм да започна тази нова глава в кариерата си в F1 и да се присъединя към Хаас от началото на сезон 2025“, заяви Окон.

„Ще се присъединя към един много амбициозен състезателен отбор, чийто дух, работна етика и безспорна възходяща траектория наистина ме впечатлиха. Бих искал да благодаря на Джийн Хаас и Аяо Комацу за доверието и подкрепата им, както и за честните ни и ползотворни дискусии през последните няколко месеца.“

„В личен план съм много щастлив, че отново ще работя с Аяо. Той беше част от моя дебют, когато за първи път се качих в болид от F1 по време на дните ми в Лотус Джуниър преди повече от десет години.“

„Хаас има вълнуващи планове и ясни цели за бъдещето. Аз много се радвам да работя с всички в Канаполис, Банбъри и Маранело и да бъда част от този страхотен проект.“, добави 27-годишният състезател.

Шефът на Хаас приветства присъединяването на Окон към отбора и няма търпение отново да работи с него

„Радвам се, че си осигурихме услугите на Естебан Окон от 2025-та нататък. Наясно съм с  таланта му от дълго време. Личната ни история датира от първото каране на Естебан в болид от F1, когато бях негов състезателен инженер в Лотус“, каза Комацу.

„Тогава той показа таланта си, идвайки след силни представяния в младежките категории . Той току-що беше спечелил европейската Формула 3 през 2014 г. След това Естебан се превърна в утвърден талант в F1 и, разбира се, в победител в Гран при.“

„Опитът, който той носи, не само от собствената си база от таланти, но и от работата за отбор производител, ще ни бъде от полза в развитието ни като организация. Беше жизненоважно да имаме пилот с опит до Оливър Беърман догодина. Естебан е само на 27 години. Той е все още млад и също има какво да доказва. Мисля, че имаме гладна, динамична пилотска двойка. С нетърпение очаквам да приветствам Окон в Хаас през следващата година“, добави японският инженер.

Хаас реши напълно да обнови пилотския си състав за следващия сезон. Американският отбор ще се раздели с Нико Хюлкенберг и Кевин Магнусен. Германецът се прехвърля в Заубер/Ауди. Същевременно шансовете на Магнусен да остане в F1 са много малки.