Начало Избрани Официално: Хонда се разделя с Репсол след края на сезона

Официално: Хонда се разделя с Репсол след края на сезона

835
0
Хонда и Репсол
снимка, HRC

Хонда се разделя с Репсол след края на сезона. Това беше обявено днес. Двете страни ще приключат едно от най-успешните партньорства в моторните спортове, продължило три десетилетия.

Репсол официално обяви, че ще прекрати дългогодишните си отношения с Хонда в края на настоящия сезон на MotoGP. Испанската петрола компания е е спонсор на заводския тим на японците от 1995 г. Партньорството между двете създаде една от най-разпознаваемите разцветки в света на мотоциклетните състезания

Тази година Репсол намали ангажиментите си към заводския тим на Хонда. Това накара марката  да се откаже от оранжево-червената цветова схема, включваща логото на петролната компания. Вместо това Хонда заложи на повече синьо, червено и бяло, които са традиционните цветове на HRC.

Логото и разцветката на Репсол ще изчезнат напълно от мотора RC213V след края на този сезон. Испанската компания взе решение да не подновява съществуващото си споразумение с Хонда. Така двете страни ще поемат по различни пътища след Гран при на Валенсия.

„Репсол реши да не подновява настоящия си договор за спонсорство с Хонда Рейсинг Корпорейшън (HRC) в световния шампионат MotoGP, който приключва на 31 декември тази година“, се казва в изявление на компанията.

„Отборът на Репсол Хонда е най-успешният по отношение на победите в шампионата. Заедно сме постигнали 10 отборни титли, 15 титли при пилотите и 183 победи във висшата категория на мотоциклетния спорт.“

„Репсол оценява ангажираността и отдадеността на HRC през всичките тези години на съвместна работа. Енергийната компания ще продължи да бъде свързана с автомобилните и мотоциклетните състезания. Целта е да продължим да разработваме продукти и услуги с най-високо качество.“

Новината за раздялата между Репсол и Хонда потвърди съобщеното от Моторспорт по-рано тази година. През пролетта британското издание обяви, че двете компании спират да работят след края на 2024 г. Днес това най-накрая беше обявено.

Репсол и Хонда се радваха на ползотворно партньорство през последните три десетилетия. Тимът спечели множество световни шампионати с легенди като Мик Дуън, Алекс Кривил, Валентино Роси, Ники Хейдън, Кейси Стоунър и Марк Маркес. Друга голяма легенда на този тим е Дани Педроса. Испанецът печели множество състезания по време на дългия си престой в тима, но така и не стана световен шампион

През последните години отборът изпитваше огромни затруднения и беше далеч от челните места. Последната победа на Репсол Хонда е дело на Марк Маркес през 2021 г. Слабите резултати накараха испанецът да си тръгне в края на миналата година.

Този сезон Репсол Хонда разчита на Жоан Мир и Лука Марини. Двамата не караха в днешната Гран при на Сан Марино поради здравословни проблеми. През лятото Мир удължи договора си с тима за още две години, докато този на Марини изтича през 2025-та.