Начало MotoGP News Официално: Ринс остава в Ямаха до 2026-та

Официално: Ринс остава в Ямаха до 2026-та

59
0
Алекс Ринс и Лин Джарвис
Алекс Ринс и Лин Джарвис, снимка Ямаха

Алекс Ринс остава част от Ямаха до 2026-та. Испанецът удължи с две години споразумението си и ще продължи да си партнира с Фабио Куартараро.

Ринс премина към заводския отбор на Ямаха в началото на този сезон. Испанецът подписа едногодишен договор с японския производител с опция за удължаване

Ямаха обяви новия договор на Ринс в навечерието на Гран при на Великобритания, която ще се проведе този уикенд. Знае се обаче, че двете страни са договорили условията по контракта преди почти месец. Тогава Моторспорт обяви, че шесткратният победител в MotoGP ще остане част от семейството на марката.

Ямама определя Ринс ключов играч в развитието на мотора М1. Марката от Ивата се опитва да намали разликата с европейските си съперници Дукати, Априлия и КТМ благодарение на компенсациите, които получи от Дорна. Те включват развитие на двигателя през сезона, неограничени тестове и използване на повече аеродинамични компоненти.

Ринс замени Франко Морбидели в началото на тази година в опит да върне добрата си форма. До момента испанецът изпитва огромни затруднения с мотора на Ямаха. Най-добрите му класирания са две 13-и места в Португалия и Испания.

28-годишният пилот катастрофира в началото на Гран при на Нидерландия. В резултат на това той контузи едната си ръка и претърпя операция. Ринс пропусна последния рейс уикенд в Германия и беше заместван от Реми Гарднър. Сега той се връща в заводския тим на японците и то на една от любимите си писти- Силвърстоун.

„Радвам се да продължа да работя с Ямаха за още две години. Искам да благодаря на отбора и на ръководството на марката за вярата, които имат в мен“, сподели Ринс.

„Имаме ясна цел – да върнем Ямаха там, където й е мястото, а именно да се бори за шампионата. Още от първата минута видях желанието на марката да се подобрява и как влага всички ресурси, за да постигне тази цел.“

„В резултат на това и благодарение на нашата работа направихме някои важни стъпки през този сезон. Насочихме се в правилната тази посока и искаме да така през следващите две години. Радвам се, че ще продължа да внасям опита си в MotoGP и работната си етика в отбор, който доказа, че всички заедно натискат много здраво и ще продължат да го правят“, добави пилотът на Ямаха.

Догодина Ямаха ще разполага с четири заводски мотора на стартовата решетка. Марката успя да отмъкне дългогодишния партньор на Дукати- Прамак. Тимът подписа дългосрочен договор с Ямаха. Все още не са ясни пилотите на Прамак Ямаха през следващия сезон. Говори се, че единият ще бъде Мигел Оливейра

„Имаме удоволствието да обявим, че Алекс Ринс ще продължи да бъде заводски пилот на Ямаха за още две години. Ясно заявихме, че имаме силно желание и намерение да се върнем отново на върха в шампионата MotoGP“, каза Лин Джарвис.

„За да постигнем тази цел, вече набрахме нови служители, променихме вътрешните си организационни структури и разширихме външните си технически партньорства. Освен това поехме ангажимент да разширим присъствието си през 2025 г. с независим втори заводски отбор. Сега е време да гарантираме, че разполагаме с пилотите, които искаме, за да постигнем резултатите, за които ние и те жадуваме.“

„Подписването на договора на Алекс за още две години е важна част от нашия план за проекта MotoGP. Алекс е не само много талантлив и бърз пилот, но и технически грамотен, трудолюбив и истински отборен играч. Сътрудничеството между Алекс и Фабио дава на Ямаха увереност, че заедно могат да укрепят проекта за развитие на мотоциклета“, каза управляващият директор на Ямаха.