Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Официално: Уилямс сменя Сарджънт с Франко Колапинто до края на сезон 2024

Официално: Уилямс сменя Сарджънт с Франко Колапинто до края на сезон 2024

3422
0
Франко Колапинто
Франко Колапинто; снимка: Уилямс

Отборът на Уилямс съобщи, че сменя Логан Сарджънт с Франко Колапинто, който ще се състезава за екипа от Гроув до края на сезон 2024. Аржентинецът ще кара от Гран при на Италия тази седмица. Той е член на академията на Уилямс за млади пилоти. За първи път участва в официална сесия на Формула 1 през уикенда за тазгодишната Гран при на Великобритания. Досега Колапинто кара във Формула 2, където има победа на Имола и подиуми в Барселона и Австрия.

21-годишният състезател ще е 49-ият пилот на Уилямс Рейсинг. Той ще е първият аржентинец в F1 от 23 години насам. Освен това ще е вторият представител на страната си в основания от Франк Уилямс тим след Карлос Ройтеман.

В официалното изявление на отбора се казва, че „отборът благодари на Логан Сарджънт за упоритата работа и принос през последните два сезона. Логан ще остане ще остане част от семейството на Уилямс. Екипът ще го подкрепи, за да продължи състезателната си кариера.“

За смяна на Сарджънт се заговори по време на уикенда за Гран при на Нидерландия. Той катастрофира тежко по време на съботната свободна тренировка на пистата Зандвоорт. До по-рано днес за основни кандидати за мястото бяха смятани Мик Шумахер и Лиам Лоусън.

„Чест е да направя дебюта си във Формула с Уилямс – истинска мечта“, коментира Франко Колапинто

„Отборът има изумителна история. Мисията му е да се върне към челото и нямам търпение да стана част от тази задача. Да се включа в шампионата по средата на сезона означава, че ще трябва да уча много бързо, но към готов за предизвикателството. Изцяло съм съсредоточен върху това да се трудя максимално упорито с Алекс [Албон] и отбора“, допълни пилотът.

Шефът на Уилямс във Формула 1 Джеймс Ваулс каза, че смяната на пилот по време на сезона не е решение, което се взима леко.

„Ние обаче вярваме, че така ще дадем на отбора възможно най-добрия шанс да се състезава за точки през останалата част от сезона. Имаме пакет с новости за колата и трябва да използваме максимално всяка възможност в средата на колоната, където разликите са забележително малки. Освен това вярваме в младите ни пилоти в академията на Уилямс. Франко получава фантастична възможност да демонстрира на какво е способен през последните девет старта от сезона“, заяви Ваулс.