Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Окон е бил една от опциите на Уилямс за 2025 г.

Окон е бил една от опциите на Уилямс за 2025 г.

469
0
Естебан Окон, Алпин
Естебан Окон, снимка Алпин

Естебан Окон е бил една от опциите на Уилямс за 2025 г. Това каза Джеймс Ваулс. Британският инженер потвърди, че французинът е посетил фабриката в Гроув съвсем наскоро. Ваулс обаче отрече Окон да се присъедини към Уилямс още този сезон.

По-рано тази седмица Моторспорт Италия публикува доклад. В него се казваше, че Уилямс проявява сериозен интерес към Окон. Британският отбор дори е опитал да привлече французина още през втората половина на сезон 2024. Този ход обаче е бил блокиран от настоящия тим на Окон Алпин

Днес шефът на Уилямс потвърди, че еднократният победител в F1 е бил наскоро в Гроув. Той обаче отрече варианта Окон да кара за тима още през тази година. Ваулс даде да се разбере, че французинът може да се присъедини към Уилямс през следващата година.

Окон няма гарантирано място в F1 през сезон 2025. Французинът напуска Алпин в края на тази година. Най-вероятната следваща дестинация за него изглежда Хаас. Вчера американският отбор обяви раздялата си с Кевин Магнусен. Очаква се сделката на Окон с тима да бъде обявена съвсем скоро.

Хаас обаче не е единственият вариант на Окон за 2025 г. Интерес към 27-годишния пилот проявява и Уилямс. Отборът от Гроув търси заместник на Логан Сарджънт. Американецът няма да остане в екипа догодина, макар и да не е обявено официално. Другият потенциални заместници на Сарджънт са Карлос Сайнц и Валтери Ботас.

Ваулс е направил лична оценка на Окон. Той обаче признава, че пътищата им трудно ще се пресекат навреме за следващия сезон. Двамата са работили заедно в миналото, когато Окон беше част от програмата за млади пилоти на Мерцедес.  Според британеца, Окон ще има светло бъдеще в F1, но то едва ли ще бъде в Уилямс.

„Естебан дойде за при нас, но не беше за взимане на мерки. Исках да го преценя за 2025 и 2026 г.“, заяви Ваулс. „Трябваше да го направя, защото исках да се уверя дали той се побира в колата или не. Защото той, подобно на Алекс [Албон], е висок човек. Затова размерите му са малко трудни в определени измерения.“

„Всичко, което правим в момента, е – само за да уточня това – за 2025 г. и след това. Нищо друго“, добави шефът на Уилямс.

Ваулс официално потвърди, че е обмислял да привлече Окон. В крайна сметка обаче пътищата между двамата едва ли ще се пресекат в близко бъдеще

„Той определено беше един от вариантите. Познавам го от много години. В Мерцедес [той] попадна под моето крило и това на Тото [Волф]. Ние, заедно с Гуен се грижехме за него.

„Той е много бърз. Не можеш да изпревариш Фернандо [Алонсо], освен ако не си могъщ. Ако създадеш правилната среда около него, Окон може да бъде много силен. Ето защо той беше от важен за нас.“

„Според мен, пътищата ни няма да се пресекат скоро. Мисля, че е жалко, защото има някои части, които виждам, че ще работят. Но има и други части, които просто не мисля, че ще работят в рамките на времето, с което разполагаме. Това, което мога да кажа, е, че съм убеден, че той ще има много успешно бъдеще в F1“, завърши шефът на Уилямс.