Начало Автомобилни новини Opel ще покаже в Женева ADAM R2 за рали

Opel ще покаже в Женева ADAM R2 за рали

130
0
Opel Adam R2

Opel се завърна в света на моторните спортове със своя модел АDAM R1 през ноември 2012 г. На предстоящото автомобилно изложение в Женева марката ще представи още една звезда на спортния небосклон – концептуална версия, използваща технологичната основа на наскоро излезлия на пазара лайфстайл модел ADAM и изпълняваща изискванията за хомологация в клас R2 на ФИА. Заключителните етапи от развойната дейност и процедурите за хомологация на модела са предвидени за 2013 г. С модела ADAM R2 Opel прави още една важна стъпка в изпълнение на своята стратегия в областта на моторните спортове.

Шикозен, бляскав и привличащ вниманието – тези типични като цяло за ADAM качества са налице и в рали варианта R2. Специалните за модела елементи от каросерията, заимствани от динамичната линия продукти Opel OPC, механизмите за бързо отваряне и фиксиране на предния и задния капак, както и панелите за защита на дъното в предната и задната част на каросерията подчертават спортния характер на модела, създаден да се справя без проблеми с рали отсечки на асфалтова и макадамова настилка. Под уникалната външност на модела се крият редица високотехнологични решения.

Новият ADAM R2 се задвижва от 1,6-литров двигател ECOTEC с 16 клапана и система за променливо газоразпределение, който в състезателното си изпълнение ще развива максимална мощност около 185 к.с. и максимален въртящ момент от около 190 Нм. Трансмисията е петстепенна Sadev с последователна (секвенциална) схема на превключване на предавките и диференциал с многодисков самоблокиращ механизъм. Конструкцията на ходовата част, включваща различни специфични настройки за асфалтови и макадамови отсечки, гарантира постигане на максимално сцепление с настилката и превъзходна динамика в поведението на състезателния автомобил на пътя.

От началото на сезон 2013 до 40 на брой състезателни ADAM Cup ще бъдат в ръцете на различни отбори и пилоти в надпревара за трофеите в няколко състезателни шампионата в Германия и Франция. Победителят в специалната категория Rallye Junior (за пилоти на възраст до 27 години) на германската състезателна серия ADAC Opel Rallye Cup например, ще получи възможност да премине в клас R2 и ще се ползва със специалната подкрепа на Opel и ADAC през следващия състезателен сезон.