Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Организаторите на Гран при на Испания в сериозна криза

Организаторите на Гран при на Испания в сериозна криза

48
0
Каталуния,писта

Икономическата криза повлия негативно и на организаторите на Гран при на Испания, разкри директорът на пистата Каталуния Салвадор Сервия. Продажбите на билети за тазгодишната надпревара (приключила вчера с победа на Пастор Малдонадо с Уилямс) бяха 78 000 – малко повече от половината от регистрирания през 2007 г. пик от 140 000. Това означава значителни загуби за трасето и колебание в желанието да продължи да приема кръг от Формула 1.

Продажбите не бяха достатъчни. Трябва да имаме 120 000, за да се получат нещата. Всичко под 100 000 е кошмар – обясни той. – Проблемът е, че 80% от пистата са собственост на каталунското правителство. Те нямат пари и не знаят дали и кога биха могли да ги набавят.

Испания е в сериозна икономическа рецесия и присъствието на двукратния световен шампион Фернандо Алонсо, изцяло испанският екип Испания Рейсинг и Педро де ла Роса явно са недостатъчни, за да привлекат повече зрители. Безработицата в страната е на път да достигне 25% и спортът също страда от кризата. Доста от футболните клубове в страната са с големи дългове, а сега изглежда и че съвсем скоро там няма да се провеждат два старта от F1.

Управляващият търговските права на Формула 1 Бърни Екълстоун намекна по време на уикенда на Каталуния, че скоро състезанието там и това във Валенсия ще започнат да се редуват, при това още от 2013 г.

Трасето до Барселона е домакин на Гран при на Испания от 1991 г. насам, а освен това се използва интензивно от отборите за тестове. Сервия допълни, че Барселона ще изпълни ангажиментите си и догодина, но бе толкова уверен за шампионатите след 2013-а.

Договорът ни е до 2016 г., но нещата могат да се променят. Искаме да продължим, но не е толкова просто. Вече започнахме продажбите за 2013-а, но кризата ни удари наистина силно. Аз лично имам много приятели, които не можаха да дойдат за състезанието. Просто е – прекалено е скъпо – каза още той.

Билетите за уикенда на Каталуния започваха от 120 и стигаха 450 евро.